Γερμανία: Πρόστιμο 1 δισ. ευρώ στη Volkswagen

Γερμανία: Πρόστιμο 1 δισ. ευρώ στη Volkswagen

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν φέτος την έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από ανώτατα στελέχη της Volkswagen, αφού έδωσαν εντολή στην αυτοκινητοβιομηχανία να καταβάλει 1 δισεκ. ευρώ προκειμένου να διευθετήσει τις διεκδικήσεις που αφορούσαν την παραποίηση των εκπομπών ρύπων.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου, οι εισαγγελείς του Μπράουνσβαϊγκ επέβαλαν πρόστιμο στη Volkswagen για διοικητικές παραλείψεις, επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει την παραποίηση των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων, ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβληθεί ποτέ από τις γερμανικές αρχές σε βάρος μιας εταιρίας.

Το 1 δισεκ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται στα 25,8 δισεκ. ευρώ που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει μέχρι στιγμής επιμερίσει προκειμένου να καλύψει το κόστος που σχετίζεται με την παραδοχή της το 2015 ότι χειραγώγησε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων, και κατά συνέπεια θα πλήξει την κερδοφορία, σύμφωνα με αναλυτές στην Evercore ISI.

Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν επίσης εάν υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Χανς Ντίτερ Πετς και ο διευθύνων σύμβουλος Χέρμπερτ Ντις, ενημέρωσαν έγκαιρα τους επενδυτές για το μέγεθος των πιθανών προστίμων που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία για την παραποίηση των δοκιμών στις εκπομπές ρύπων.

Η εταιρία αρνείται την όποια παρατυπία από τα διευθυντικά της στελέχη.

«Σε ό,τι αφορά τη χειραγώγηση της αγοράς, είναι πιθανόν να υπάρξει απόφαση φέτος. Μια απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα την απαγγελία κατηγοριών, θα μπορούσε να σημαίνει το κλείσιμο της διαδικασίας», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας του Μπράουνσβαϊγκ Κλάους Ζίχε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software