Καλά νέα από τον τομέα της μεταποίησης

Καλά νέα από τον τομέα της μεταποίησης
Στις 51,2 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) της Markit, από τις 49,6 μονάδες του Δεκεμβρίου. Πρόκειται, σύμφωνα με τη Markit, για την πρώτη τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων που καταγράφηκε από τον Αύγουστο του 2009 και ήταν αποτέλεσμα των έντονων αυξήσεων των επιπέδων παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Η περαιτέρω μείωση των τιμών από μέρους των κατασκευαστών συνέτεινε στην αύξηση των πωλήσεων. Στο μεταξύ, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις των κατασκευαστών παρέμεινε σταθερός, παρότι κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα.

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα, τον Ιανουάριο. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε σε έντονο βαθμό και ήταν ο ταχύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών ήταν η πρωταρχική αιτία της αύξησης.

Σύμφωνα με την Markit, οι διαδοχικοί μήνες αύξησης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την περαιτέρω υποχώρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Ο συνολικός ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας του τομέα παρέμεινε έντονος, παρότι εξασθένησε ελαφρώς, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή σε διάστημα λίγο μικρότερο των τεσσάρων ετών.

Επίσης, ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 32 μηνών. Ο δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) - ένας σύνθετος δείκτης που συνοψίζει τις συνθήκες λειτουργίας του τομέα της μεταποίησης - αυξήθηκε στις 54 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2011, ενώ ο βασικός δείκτης PMI αυξάνεται και τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

Η βελτίωση των επιδόσεων του τομέα της μεταποίησης στηρίχθηκε από τις σημαντικές αυξήσεις της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και των νέων παραγγελιών για εξαγωγές. Στα τρέχοντα επίπεδά του, ο δείκτης PMI σηματοδοτεί ανάπτυξη του τομέα κατά τουλάχιστον 1% σε τριμηνιαία βάση.

Η βάση της ανάκαμψης του τομέα διευρύνθηκε επίσης τον Ιανουάριο, καθώς ο δείκτης PMI της Ελλάδας επέστρεψε σε επίπεδα ανάπτυξης για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009, ακολουθώντας την ανάκαμψη της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Ιρλανδίας.

Επικεφαλής στην ανοδική πορεία είναι η Γερμανία, όπου η ανάπτυξη έφθασε σε υψηλό επίπεδο 32 μηνών. Σημαντικοί ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης και στην Ολλανδία και την Αυστρία - παρά μία σημαντική επιβράδυνση στην Ολλανδία -, ενώ η Ισπανία ήταν η μόνη χώρα - εκτός της Γερμανίας - που σημείωσε ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης.

Εκτός από τη σταθεροποίηση των αγορών σε μία σειρά χωρών, οι επιχειρήσεις απέδωσαν την περαιτέρω επέκτασή τους στην αύξηση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές, καθώς οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά συνεχίζουν να ενισχύονται.

Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στη μεταποίηση καταγράφηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Αν και ο ρυθμός της ήταν συγκρατημένος, ήταν ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Ουίλιαμσον δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η βελτίωση της εικόνας της οικονομίας (της Ευρωζώνης) που σκιαγραφείται από τον PMI, ο οποίος «τρέχει» σε ένα επίπεδο συμβατό με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,4% έως 0,5% για το πρώτο τρίμηνο (του 2014), μειώνει την πίεση από τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προσφέρουν μεγαλύτερη νομισματική στήριξη. Οι πιέσεις στις τιμές και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού θα παραμείνουν, χωρίς αμφιβολία, βασική πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ, ιδιαίτερα καθώς επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο τόσο η αύξηση των τιμών πώλησης όσο και του κόστους των εισροών».
 
Powered by TUODY Software