Αποζημίωση διεκδικεί η MIG από την Κύπρο

Αποζημίωση διεκδικεί η MIG από την Κύπρο
Ενώπιον του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου συζητείται κατά το διάστημα 16- 27 Μαΐου 2016, η προσφυγή της Marfin Investment Group και ακόμη 18 Ελλήνων μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας που διεκδικούν αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των επενδύσεών τους ως μετόχων της τράπεζας, από την Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοίνωσε σήμερα η MIG.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η MIG και άλλοι 18 Έλληνες μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας έχουν κινήσει διαδικασία διεθνούς προστασίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη διμερή σύμβαση προστασίας των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου (Ν. 2100/1992, ΦΕΚ Α191, σε ισχύ από 26 Φεβρουαρίου 1993), ήδη από τον Ιανουάριο του 2013, διεκδικώντας αποζημίωση για την απώλεια των επενδύσεών τους ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία της επενδύσεως της MIG ανέρχεται σε 824 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Κυπριακή Δημοκρατία αγνόησε τις προσκλήσεις φιλικής διευθέτησης της διαφοράς τις οποίες οι ενάγοντες/μέτοχοι της απεύθυναν, ως όφειλαν να κάνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις της διμερούς σύμβασης.

Έτσι, μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η υπόθεση έχει καταλήξει σε διεθνή διαιτησία η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2013 εκκρεμεί ενώπιον του διαιτητικού οργανισμού για διαφορές μεταξύ επενδυτών και κρατών υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID), με αριθμό φακέλου ARB/13/27.

Σύμφωνα με την πολυμερή διεθνή σύμβαση που διέπει τη διαιτησία ICSID (Σύμβαση της Ουάσινγκτον του 1965), την οποία έχουν κυρώσει από χρόνων η Ελλάδα και η Κύπρος, η δικαιοδοσία του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου είναι αποκλειστική.

Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των επενδύσεών τους ως μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και για άλλες συναφείς παραβιάσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της διμερούς σύμβασης που, όπως υποστηρίζουν, απαξίωσαν πλήρως τις επενδύσεις τους.

Το διαιτητικό δικαστήριο συγκροτήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2014 και απαρτίζεται από τους: Καθηγητή Bernard Hanotiau (Βέλγιο) ως πρόεδρο, και τους Daniel Μ Price (HΠΑ) και Sir David ΑΟ Edwards (Ηνωμένο Βασίλειο) ως διαιτητές.

Την 28η Απριλίου 2014, το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε την Πρώτη Διαδικαστική Πράξη του, η οποία καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της δίκης, την έδρα του δικαστηρίου (Παρίσι), τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και άλλα διαδικαστικά θέματα, επιλύοντας τις όποιες διαφορές των μερών ως προς τα ζητήματα αυτά.

Η Κύπρος δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του διαιτητικού δικαστηρίου, αλλά συμμετέχει στη διαιτητική δίκη ως διάδικο μέρος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε το Διαιτητικό Δικαστήριο, η ανταλλαγή των θέσεων και αποδεικτικών μέσων των μερών, περιλαμβανομένης και της αποκάλυψης εγγράφων που θα ζητηθούν, θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου 2016, ενώ η ακρόαση της υπόθεσης έχει ορισθεί κατ' αρχήν για το διάστημα 16- 27 Μαΐου 2016.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software