Έρχεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Έρχεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας η πρόταση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περιλαμβάνει αναλυτικά τα κριτήρια των δικαιούχων που θα μοιραστούν το κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας επιθυμούν η βοήθεια να μην ξεπερνά τα 180 ευρώ ανά άτομο και στόχος τους είναι να βοηθήσουν τις οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Για την ακρίβεια, τα εισοδηματικά κριτήρια που προκρίνονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά: μια οικογένεια θα επιλέγεται εφόσον το συνολικό εισόδημά της είναι χαμηλότερο του ορίου των 3.000 ευρώ.

Πρακτικά, εφόσον η οικογένεια πληροί το βασικό εισοδηματικό κριτήριο, ο πρώτος ενήλικας  θα λαμβάνει ως επίδομα, ποσό που κυμαίνεται από 90 έως 180 ευρώ. Για περιπτώσεις με ετήσιο εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ, θα δίνονται 180 ευρώ μηνιαία στήριξη.

Για περιπτώσεις που το ετήσιο εισόδημα κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 ευρώ θα δίνονται 90 ευρώ μηνιαία στήριξη, ενώ ο κάθε επιπλέον ενήλικας θα λαμβάνει 50% επί του επιδόματος που λαμβάνει ο πρώτος ενήλικας και το κάθε παιδί του σπιτιού λαμβάνει 30% επί του επιδόματος που λαμβάνει ο πρώτος ενήλικας.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 2.500 ευρώ, θα λαμβάνει ο πρώτος 180 ευρώ, ο δεύτερος 90 ευρώ και το κάθε παιδί 54 ευρώ. Συνολικά η οικογένεια θα λαμβάνει 378 ευρώ το μήνα, ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η αξία της κύριας κατοικίας δεν θα προσμετράται εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 80.000 ευρώ, όπως και η αξία ενός οχήματος δεν θα προσμετράται εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.000 ευρώ.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο δήμους.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, η τρόικα πιέζει ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί καθολικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 κι αφού τον Μάιο αξιολογηθεί η πιλοτική εφαρμογή.

Η διάθεση του επιδόματος θα γίνει τελικά, μέσω ΟΓΑ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις μέσω ΚΕΠ, ή μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας των δήμων.
Powered by TUODY Software