Συναγερμός για ληξιπρόθεσμα και κόκκινα δάνεια

Συναγερμός για ληξιπρόθεσμα και κόκκινα δάνεια
Επί ποδός βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αιχμή τις εκκρεμότητες στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, όπως οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εν όψει και της επιστροφής της τρόικας για την συνέχιση της αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η σύσκεψη, συνεκλήθη αμέσως μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος, είναι ότι τον Σεπτέμβριο φέτος οι απλήρωτες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ και υπερέβησαν πλέον τα 70 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση των αντιρρήσεων της τρόικα, ώστε στο αμέσως προσεχώς διάστημα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, σχετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή των οφειλών από 70 έως και 100 δόσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η τρόικα φέρεται να επιμένει σε μια ενιαία ρύθμιση που να αφορά και τις οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τα ανεξόφλητα δάνεια.

Οι δύο ρυθμίσεις πρέπει να «κουμπώνουν» μεταξύ τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να κατατεθούν προς ψήφιση μαζί.

Εκ των πραγμάτων, οι ρυθμίσεις θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού, επί παραδείγματι, για τα χρέη στις τράπεζες προβλέπεται και διαγραφή κεφαλαίου, ενώ για το Δημόσιο μόνον διαγραφή σε προσαυξήσεις.

Όμως, η τρόικα σε κάθε περίπτωση ζητεί να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των ρυθμίσεων, ώστε να μην παρουσιάζεται κάποια από τις ρυθμίσεις ως πλέον συμφέρουσα από τις άλλες και όσοι οφείλουν και σε τράπεζες και σε Δημόσιο να επιλέξουν μόνον τη μία ή την άλλη ρύθμιση, με βάση την ελκυστικότερη για αυτούς λύση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται εκνευρισμένος από την καθυστέρηση στην υλοποίηση της κυβερνητικής ρύθμισης που έχει εξαγγελθεί από τη ΔΕΘ και αφορά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Μάλιστα έχει δώσει ρητή εντολή να προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση καθώς η καθυστέρηση πλήττει και την αξιοπιστία της κυβέρνησης ενώ ενισχύει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη το απόγευμα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος θα συζητήσουν εφ' όλης της ύλης, για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Στην συνάντηση θα συζητηθεί και η γραμμή διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software