"Βόμβα" ΔΝΤ: Υψηλός ο κατώτατος των 586 ευρώ

"Βόμβα" ΔΝΤ: Υψηλός ο κατώτατος των 586 ευρώ
Νέα "βόμβα" από το ΔΝΤ που θεωρεί υψηλό τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων που υπογραμμίζει πως αυτός "αυξήθηκε" ως ποσοστό του μέσου μισθού, ενώ καλεί την Ελλάδα να μειώσει το επίδομα ανεργίας, επίσης ως πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η έκθεση αναφέρει: "Το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλαχτο για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία".

"H εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση" σημειώνεται.

Επίσης, οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ότι ο μισθός των χαμηλά ειδικευόμενων δεν πρέπει να "πλησιάζει πολύ" το μέσο μισθό που λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων.

Σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα ανέρχεται στα 586 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στα 1.022 ευρώ, δηλαδή αποτελεί αποτελεί το 57% του μέσου μισθού.

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι το ποσοστό εργαζομένων που δουλεύει υπό καθεστώς προσωρινής απασχόλησης είναι μικρότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Υπογραμμίζεται δε πως το υψηλότερο κόστος εργασίας- όπως αυτό προκύπτει και από την αύξηση του κατώτερου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό- σχετίζεται με υψηλότερη ανεργία, ειδικά στους νέους.

Πάντως έρευνες έχουν δείξει πως ο μέσος μισθός στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά έχει υποχωρήσει ραγδαία τα τρία τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, η έκθεση σημειώνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι τα υψηλά επιδόματα μειώνουν τη θέληση για αναζήτηση εργασίας ή την αποδοχή θέσεων εργασίας.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software