Πέντε ανατροπές στις συντάξεις φέρνει το 2015

Πέντε ανατροπές στις συντάξεις φέρνει το 2015
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού στις συντάξεις που σε βάθος 10ετίας θα φέρει μειώσεις ως 15% και άλλες αλλαγές, το νέο έτος φέρνει ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων, βάσει νόμων που ήδη έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
 
1 Κύριες συντάξεις.

Πρόκειται για έναν από τους πρώτους μνημονιακούς νόμους που θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση το έως τώρα σύστημα απονομής συντάξεων (αφού το σύστημα μετατρέπεται από διανεμητικό, που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, σε κεφαλαιοποιητικό, που σημαίνει σύνταξη ανάλογα με τα πόσα έχεις εισφέρει στην κοινωνική ασφάλιση).

Έτσι, με βάση τον νόμο 3863/2010 από την 1η Ιανουαρίου, η κύρια σύνταξη που θα λαμβάνει όποιος συνταξιοδοτείται, θα χωρίζεται σε δύο τμήματα.

Αναλυτικότερα:

■ Το πρώτο τμήμα θα αφορά στον ασφαλιστικό βίο μέχρι την 31η/12/2010. Για όλες αυτές τις ημέρες ασφάλισης, η σύνταξη θα υπολογίζεται σύμφωνα τις καταστατικές διατάξεις των Tαμείων ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές ή τις ασφαλιστικές κατηγορίες.

■ Το δεύτερο τμήμα αφορά τον χρόνο, τις ημέρες ασφάλισης, που έχει κάποιος από την 1η/1/2011 και η σύνταξη θα δίνεται με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Παράλληλα, έχουν θεσμοθετηθεί χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και περαιτέρω περικοπή, ανάλογα με το ύψος της βασικής σύνταξης που θα εγγυάται το κράτος και το οποίο σήμερα υπολογίζεται στα 360 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με τους συντελεστές που μπαίνουν, ενώ κατά μέσο όρο -με το υφιστάμενο σύστημα για τον ιδιωτικό τομέα- υπάρχει ένα συντελεστής υπολογισμού ύψους 2%, με τον τρόπο που εγκαθιδρύεται, ο συντελεστής εκτείνεται από 0,8% για κάθε έτος ασφάλισης, αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί με το κατώτερο όριο (της 5ετίας δηλαδή), και εκτείνεται στο 1,5% αν έχει 40 έτη (12.000 ημέρες ασφάλισης).

Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο και ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-Τραπεζών) θα πρέπει να ζήσουν από την 1η Ιανουαρίου με τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο ποσοστό αναπλήρωσης. Πρόκειται για πρόβλεψη του 2002.

Από την άλλη, οι γυναίκες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ, θα χρειάζονται από την 1η Ιανουαρίου 12.000 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 61ο έτος για μειωμένη.

2 Επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Δραματικές οι ανατροπές και στις επικουρικές. Το ποιο θα είναι το ποσό καταβολής της σύνταξης, πέρα από ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (αν δηλαδή ένας  διοικητής επικουρικού ταμείου αποφασίσει να κάνει καταστροφικές επενδύσεις, οι ενέργειές του αυτές θα... τιμωρούν τους συνταξιούχους), θα καθορίζεται από τα έσοδα των εν ενεργεία ασφαλισμένων, τα οποία και θα διαιρούνται με τον αριθμό των δικαιούχων.

Αυτό σημαίνει μικρότερους συντάξιμους μισθούς, αφού διαρκώς μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων (άρα ελαχιστοποιούνται και τα έσοδα από εισφορές), αλλά και καταργούνται και οι κοινωνικοί πόροι που πολλοί κατευθύνονταν στην κοινωνική ασφάλιση.

Στα ίδια πρότυπα κινούνται και τα ταμεία πρόνοιας, που χορηγούν εφάπαξ, με αποτέλεσμα από την 1η/1/2015 ουδείς εκ των ασφαλισμένων που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης να μπορεί να λαμβάνει εφάπαξ άνω των 20.000 ευρώ.

3 Αγρότες.

Με μείωση 4% του ποσού της βασικής τους σύνταξης θα υποδεχθούν το νέο έτος οι συνταξιούχοι αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο, «ξεπαγώνει» από την 1η Ιανουαρίου στον ΟΓΑ και η διαδικασία καταβολής συντάξεων.

4 Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ενστόλων.

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό αποκτούν το δικαίωμα εξόδου με 24,5 έτη υπηρεσίας και έχοντας συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Διαφορετικά, θα πρέπει να έχουν 40 έτη υπηρεσίας, για να φύγουν χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

5 Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Από τη νέα χρονιά προστίθενται άλλοι 9 μήνες στα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση.

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Powered by TUODY Software