Κανένα πρόβλημα με τη ρευστότητα μετά τις 28/2

Κανένα πρόβλημα με τη ρευστότητα μετά τις 28/2
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα μετά τις 28 Φεβρουαρίου, διευκρινίζουν πηγές της ΕΚΤ, σχετικά με την παροχή 10 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες από τον ELA, για διάστημα δύο εβδομάδων, - όπως προβλέπουν οι κανόνες - με δυνατότητα επέκτασης.

Αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, που έδειξε "Πρώτο Θέμα" και Ant1 ότι παρουσίασαν το θέμα με τρόπο κινδυνολογικό.

Πάντως, σύμφωνα με τις νέες διευκρινίσεις, ο Μηχανισμός Έκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου, καθώς αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).

Η διαδικασία της έγκρισης του ΕLΑ από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αλλάξει από το 2012 οπότε ως γνωστόν οι ελληνικές τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα μίας χώρας, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν αξιολογηθεί προσφάτως με τα stress tests.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕLA οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί έως και 120 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012.

Στη συνέχεια και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την αναχρηματοδότηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η εξάρτηση από τον Μηχανισμό αυτό μειώθηκε βαθμιαία για να μηδενιστεί περίπου στα μέσα του 2014. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις κυπριακές τράπεζες.

Το βράδυ της Τετάρτης, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν γνωστό ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας των εκροών καταθέσεων που παρατηρούνται από τις αρχές Δεκεμβρίου και έχουν κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα.

Οι ελληνικές τράπεζες, δεν διαθέτουν πλέον επαρκή ενέχυρα προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η εκροή καταθέσεων με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, γεγονός που τις κατευθύνει υποχρεωτικά στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πηγή της Εθνικής, η Τράπεζα διέθετε επαρκείς εγγυήσεις προκειμένου να αντλήσει άλλα 4 δισ. ευρώ, απευθείας από την ΕΚΤ.

Η έγκριση της ΕΚΤ αφορά χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς τούτο προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς.

Το σχετικό αίτημα εφόσον υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα θα επανακατατεθεί δηλαδή και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από δεκαπέντε ημέρες. Σημειώνεται ότι, η διαδικασία αυτή εφαρμόζονταν από το 2012, χωρίς όμως τότε να ανακοινώνεται η έγκριση που χορηγούσε η ΕΚΤ στα σχετικά αιτήματα της τότε διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι, η ρευστότητα μέσω του μηχανισμού ELA χορηγείται με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τη ρευστότητα που χορηγεί απευθείας η ΕΚΤ.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

"Ant1 και Πρώτο Θέμα διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις τράπεζες παραβιάζοντας τη νομοθεσία. Θα υπάρξει συνέχεια" δήλωσε μέσω Facebook ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ το left.gr, του ΣΥΡΙΖΑ,  παρουσίασε τα σχετικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και left.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software