Γερμανική πολιτική "υπέρ Grexit και Χρυσής Αυγής"

Γερμανική πολιτική "υπέρ Grexit και Χρυσής Αυγής"
Όλο και αιχμηρότερα τα άρθρα του Πωλ Κρούγκμαν στους NYT για την Ελλάδα, τονίζοντας - μετά το "όχι" του Βερολίνου στο ελληνικό αίτημα - πως η Γερμανία μοιάζει να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, ευνοώντας έτσι την Χρυσή Αυγή.

Η Γερμανία λέει όχι στο ελληνικό αίτημα.

Για να είμαστε δίκαιο, θεωρώ πως τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την επιστολή του Γιάννη Βαρουφάκη ως στροφή 180 μοιρών και παράδοση, αναφέρει, προσθέτοντας πως "βλέπει αυτό": "Η Ελλάδα αρκετά προσεκτικά δεν δεσμεύεται στον αρχικό δημοσιονομικό στόχο και λέει πως θα επιδιώξει "επαρκή πρωτογενή πλεονάσματα".

Αυτό σημαίνει σχεδόν λιγότερο από 4,5% του ΑΕΠ.

Έτσι, αν οι Γερμανοί διαμαρτύρονται ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να παγιδευτεί σε μία πλήρη παράδοση στο προηγούμενο πρόγραμμα λιτότητας, φαίνεται να έχουν δίκιο. Η Ελλάδα φαίνεται να επιζητεί να αγοράσει χρόνο για να καταστρώσει την οικονομική στρατηγική της και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους αργότερα.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία, προσπαθεί να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει πλήρως τις προεκλογικές του υποσχέσεις, τώρα, αυτή τη στιγμή. Θεωρούν οι Γερμανοί ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό; Υποψιάζομαι πως όχι.

Αυτό εμένα μου φαίνεται ως μία απόπειρα εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ, αυτή τη στιγμή. Η γερμανική πολιτική είναι απροκάλυπτα υπέρ ενός Grexit. Επίσης είναι - με δεδομένη την πιθανή αποτυχία - υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι κρίσιμος εδώ, αναφέρει ο κ. Κρούγκμαν και παραθέτει τα λόγια του καθηγητή Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος σε άρθρο στους FT, γράφει: "Σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ, η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει χωρίς εκπτώσεις να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω ELA".

Διαβάστε το άρθρο

Επιμέλεια: Ντίνα Μιχαλοπούλου
Powered by TUODY Software