Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την α' κατοικία

Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την α' κατοικία

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση.

Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας.

Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στο ανθρώπινο καθήκον απέναντι στους πρόσφυγες έχοντας ως κίνητρο να διεκδικήσουμε κάποια χαλάρωση ή κάτι παραπάνω, ως επαίτες, από τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Εμείς ανταποκρινόμαστε ούτως ή άλλως σε αυτό το καθήκον», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι «εμείς ό,τι έχουμε να διεκδικήσουμε όχι για την ελάφρυνση, αλλά για μια δίκαιη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν -κι όχι κάποιοι να παίζουν παιχνίδια, προσθέτοντας καινούρια πράγματα πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν-, αυτό θα το κάναμε ούτως ή άλλως».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις, η προσφυγική κρίση που θέτει και σε υπαρξιακή κρίση όλη την Ευρώπη, αναδεικνύουν ότι κάποιοι που το καλοκαίρι σκεφτόντουσαν και είχαν ετοιμάσει και σχέδια για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για το λεγόμενο grexit, και μάλιστα χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες [...], σήμερα με αυτή την κρίση που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν. Κι αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι».

Διαβάστε: Τσίπρας: Οι ευθύνες για το προσφυγικό μας ξεπερνούνΕπικίνδυνοι όσοι επέμεναν και επιμένουν στο Grexit

«Κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit, σήμερα με αυτή την κρίση (σ.σ. την προσφυγική) που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Powered by TUODY Software