Ολοκληρώθηκε γύρω στις 9:30 το βράδυ, σε γνωστό ξενοδοχείο, η συνάντηση των υπουργών, Τσακαλώτου και Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Στόχος είναι να βρεθεί έως τη Δευτέρα η κοινή συνισταμένη στα ανοικτά μέτωπα της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων.

«Αγκάθια» για να θεσμοθετηθεί στο σύνολό της η πρώτη δέσμη και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»), τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Κομβική ημερομηνία είναι η Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, καθώς, εάν έχει προϋπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα δοθεί από το EuroWorking Group το «πράσινο φως» για τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά την παραμονή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, πρέπει να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να αρχίσει η διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της οικονομίας.

Έως την 21η Νοεμβρίου πρέπει, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016 και στη συνέχεια το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2019 (βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για να διασφαλισθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

  • Για τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα πρόταση με τους θεσμούς με την αντικειμενική αξία στα 180.000 ευρώ (από τα 200.000) συν 50.000 για το ζευγάρι προσαυξανόμενο κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία παιδιά και οικογενειακό εισόδημα στα 28.000 με 30.000 ευρώ.

Με την εν λόγω πρόταση προστατεύεται το 55% περίπου των κατοικιών με «κόκκινα» δάνεια ενώ υπό διαπραγμάτευση είναι η χρονική διάρκεια της προστασίας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική στις αγορές στεγαστικών δανείων από ξένα funds και αυτή είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες, έως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του πρώτου γύρου προαπαιτούμενων το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τονίζουν πως η διαπραγμάτευση αφορά πλέον στο σύνολο των κόκκινων δανείων, δηλαδή και τα επιχειρηματικά που αγγίζουν περίπου το 70% των μη εξυπηρετουμένων.

Ωστόσο, φαίνεται πως η περίπτωσή τους αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την κυβέρνηση, που δεν αποκλείει και πώληση τμήματος ή του συνόλου των επιχειρηματικών σε distress funds.

  • Για τις 100 δόσεις κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι «υπάρχουν κάποιες μη ανακοινώσιμες τεχνικές λεπτομέρειες κι ότι η λογική του «ξηλώματος» του μέτρου είναι εκτός διαπραγμάτευσης.
  • Για τα ισοδύναμα ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από ένα τέλος στα τυχερά παιχνίδια μπορεί να εισπράξει περί τα 230 με 250  εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο υπάρχουν ακόμη τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Στόχος είναι όλα τα θέματα να κλείσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας, πιθανότατα Πέμπτη όταν θα επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από την Τουρκία.

Επί τάπητος θα τεθεί και η μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.