Χωρίς αποδείξεις το αφορολόγητο του 2015

Χωρίς αποδείξεις το αφορολόγητο του 2015
Χωρίς αποδείξεις θα "χτιστεί" το αφορολόγητο για το 2015, ενώ από το 2016 θα υπολογίζεται βάσει των αποδείξεων που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος με χρήση "πλαστικού χρήματος", διευκρινίζεται μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω διαρροής πως επανέρχεται το μέτρο των αποδείξεων, ενώ ΜΜΕ έκαναν λόγο και για πρόστιμο 22% που θα επιβαλλόταν σε όσους δεν τις συγκέντρωναν μέσα σε μερικές ημέρες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, διατηρείται στο ακέραιο η έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ που ισχύει και σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, το οποίο θα προβλέπει επίσης αφορολόγητες χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών από το 2016.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο:

Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με "πλαστικό χρήμα" για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφoρολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 10% των αποδείξεων ή ενδεχομένως και παραπάνω μέσω της χρήσης καρτών.

Συγκεκριμένα, οι αποδείξεις του 2016 θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και εν συνεχεία η τράπεζα θα ενημερώνει αυτόματα την εφορία για τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων.

Όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο, εκτός και αν δοθούν επιπλέον κίνητρα σε όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να εξαιρεθούν οι ηλικιωμένοι και όσοι κατοικούν σε ακριτικές περιοχές.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.α., αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.α.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software