Παράνομες οι συμβάσεις που "σπάνε" τον κατώτατο

Παράνομες οι συμβάσεις που "σπάνε" τον κατώτατο
Σκηνικό ζούγκλας στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων αποκαλύπτουν συμβάσεις "πείνας", με εξοντωτικά ωράρια που έρχονται στο φως, ενώ το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις αυτού του είδους είναι "παράτυπες και παράνομες" και δεν θα εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, ενδεικτική της κατάστασης ήταν η σύμβαση στην ΤΟΞΕ ΑΕ - με ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - που προβλέπει αμοιβές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό.
 
Στελέχη της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για αμοιβές κάτω από τα 586 ευρώ και για "συμφωνίες" που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στον Τουρισμό, εταιρείες security και καθαριότητας.

Σύμφωνα με το Έθνος για την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων συστήνονται "ενώσεις προσώπων" φιλικά προσκείμενων στους εργοδότες, που λειτουργούν ως σωματεία και υπογράφουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις, έχοντας δεσμεύσει τους εργαζόμενους ότι δεν θα συμμετέχουν στο σωματείο τους, ώστε να μην προβλέπεται για αυτούς η κλαδική σύμβασή που προβλέπει αμοιβές ως 830 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Προύτζος, δηλώνει: "Το πλαίσιο που επιτρέπει σε Ενώσεις Προσώπων να υπογράφουν συμβάσεις με καταχρηστικούς όρους αμοιβής και εργασίας πρέπει να διορθωθεί".

Σημειώνει πως τα 'κίτρινα σωματεία" συστήνονται με εκβιαστικές μεθόδους από ελάχιστους ανθρώπους και δεσμεύουν με συμβάσεις εξαθλιωτικές και όρους φτωχοποίησης τους εκατοντάδες που προσλαμβάνονται για το καλοκαίρι.

Σημειώνεται πάντως πως για το 2015 το 94% των συμβάσεων που συνήφθησαν ήταν επιχειρησιακές. Την ίδια χρονιά, το 55,5% των νέων προσλήψεων αφορούσε σε ελαστικές μορφές εργασίας (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση), ενώ ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει καθαρό μισθό κάτω από 800 ευρώ.

Με πληροφορίες από το Έθνος
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software