Το ημερολόγιο της λιτότητας στην Ελλάδα...

Το ημερολόγιο της λιτότητας στην Ελλάδα...
Η φωτογράφος Σοφία Χάουκ (Sophia Hauk) και ο διπλωματούχος πολιτικών επιστημών Αλεξάντερ Χάουκ (Alexander Hauk), οι δημιουργοί του φωτογραφικού ημερολογίου Protestonaut 2017, παρουσιάζουν με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης,

Στα μοτίβα των μηνών παρουσιάζεται ένας αστροναύτης, τον οποίο οι δημιουργοί του ημερολογίου βάφτισαν Protestonaut (από το λατινικό Protestari- μαρτυρώ δημόσια και το ελληνικό nautes - ναύτης). Την ιδέα που κρύβεται στο ημερολόγιο, η Σοφία Χάουκ την εξηγεί ως εξής: «οι αστροναύτες στο διάστημα έχουν μια ιδιαίτερη προοπτική προς τη γη και υπερίπτανται των προβλημάτων του μπλε πλανήτη. Στη στολή τους θα μπορούσε να κρύβεται ο καθένας από εμάς», η πωλήτρια, ο φοιτητής, η διευθύντρια, ο ειδικός στην πληροφορική, η δασκάλα...

Το Protestonaut επισκέφθηκε τη χώρα με την πρόθεση να γνωρίσει και να καταγράψει τις επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας.

Στο διερευνητικό ταξίδι τους, η φωτογράφος Σοφία Χάουκ και ο διπλωματούχος πολιτικών επιστημών Αλεξάντερ Χάουκ, συζήτησαν με πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, υπάλληλοι, γιατροί, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και πολιτικοί. Επί τόπου η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την Projektmanagerin Lea Aimee και τον δημοσιογράφο Οδυσσέα Αθανασιάδη.

«Η πολιτική λιτότητας και οι επακολουθήσασες πολυετείς στερήσεις δεν έσωσαν την Ελλάδα. Και δεν πρόκειται μακράν μόνο για την Ελλάδα. Το θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτό επειδή η πολιτική λιτότητας δρα ως επιταχυντής στις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών τριβές και αποτελεί μία από τις αιτίες της ανόδου των λαϊκιστών και εξτρεμιστών σε ολόκληρη της Ευρώπη», αναφέρει η Σοφία Χάουκ.

Δείτε σχετικό videoΤα θέματα στο νέο ημερολόγιο είναι: Εθνικισμός (Ιανουάριος), Κλείσιμο καταστημάτων (Φεβρουάριος), Αλληλεγγύη (Μάρτιος), Οικοδομικά ερείπια (Απρίλιος), Βιομηχανική παραγωγή (Μάιος), Υγειονομική περίθαλψη(Ιούνιος), Τουρισμός (Ιούλιος), Ερήμωση της υπαίθρου (Αύγουστος), Σχολεία και παιδικοί σταθμοί (Σεπτέμβριος), Αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις (Οκτώβριος), Ποσοστά αυτοκτονιών (Νοέμβριος) και Αυτοοργάνωση (Δεκέμβριος).

Οι φωτογραφήσεις έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στο Γύθειο και την Ειδομένη. Για περίπου μισό χρόνο εργάστηκαν οι δημιουργοί για το 18σέλιδο ημερολόγιο σε DIN-A3-Format, που μπορεί κανείς να το προμηθευθεί στην τιμή των 18 ευρώ (ISBN 978-3981672596). Την επόμενη χρονιά οι φωτογραφίες θα παρουσιασθούν σε εκθέσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software