Έξαλλος ο Ερντογάν με Moody's: Αναβαθμίζετε την Ελλάδα που έχει βυθιστεί και ρίχνετε εμάς;

Έξαλλος ο Ερντογάν με Moody's: Αναβαθμίζετε την Ελλάδα που έχει βυθιστεί και ρίχνετε εμάς;

Άστραψε και βρόντηξε" ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας του από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

Μάλιστα, με αφορμή την υποβάθμιση βρήκε ευκαιρία να "τα βάλει" και με την Ελλάδα λόγω της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης.

"Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν βυθιστεί, είναι εξαντλημένοι και εσείς τους ανεβάζετε τέσσερις βαθμίδες. Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται. Δεν είναι στάσιμη. Δεν έχει πτωτική τάση. Σας ξέρουμε καλά", είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα

"Ούτε η τουρκική αγορά, ούτε οι διεθνείς αγορές έδωσαν καμία προσοχή στις αξιολογήσεις αυτές. Η τουρκική οικονομία είναι στην αιχμή της", τόνισε

Διαβάστε: Ερντογάν: Οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να σαρώσουν τη βόρεια Συρία

Παράλληλα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας την υποβάθμιση αναφέρουν ότι "η σχετική έκθεση γράφτηκε με τη βοήθεια του Φετουλάχ Γκιουλέν".

Χαρακτηριστική η ανάρτηση αρθρογράφου στην Daily Sabah με τίτλο "Η αγάπη της Moody's για τον Φετουλάχ Γκιουλέν".

Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η έκθεση συντάχθηκε στο γραφείο του Γκιουλέν και ότι "ο στόχος της έκθεσης δεν είναι να απεικονίσει την τουρκική οικονομία αλλά να παραποιήσει τα στοιχεία". 

Ο Ερντογάν αμφισβήτησε τα κριτήρια της Moody’s που υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, στην κατηγορία "σκουπίδια" δηλαδή, λέγοντας ότι είναι καθαρά πολιτικά.

Ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε  ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης είναι "στημένος" και θέλουν να ωθήσουν την Τουρκία στο περιθώριο.

Ο οίκος Moody's επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.


Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών. Οι προοπτικές 12 τραπεζών έγιναν σταθερές από αρνητικές και πέντε τραπεζών παρέμειναν αρνητικές.

Όπως αναφέρει ο Moody's σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody's για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software