Έρχεται νέα ανατροπή στα σχέδια της κυβέρνησης για τις συντάξεις

Έρχεται νέα ανατροπή στα σχέδια της κυβέρνησης για τις συντάξεις

Μετά την αφαίρεση ως αντισυνταγματικής της διάταξης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 που έχει να κάνει με τον ΕΦΚΑ, το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρεται να ετοιμάζεται να αφαιρέσει και το σκέλος που αφορά στις περικοπές των συντάξεων. 

Η τελική απόφαση θα παρθεί στις επόμενες συσκέψεις εντούτοις, όπως γράφει και το protothema.gr, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αιφνιαδιαστεί αν δεχθεί δεύτερο διαδοχικό χτύπημα από το ΣτΕ. 

Όπως, βέβαια, δεν είχε αιφνιδιαστεί και με την προηγούμενη απόφαση βάσει της οποίας είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ. 

Κι αυτό διότι η υπουργός Εργασίας είχε ενημερωθεί για την τύχη του νόμου Κατρογκαλου από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου, πριν την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας όπου 17 ψήφισαν υπέρ και 8 κατά της αντισυνταγματικότητας.  

Με την ίδια ακριβώς πλειοψηφία, το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους. 

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το protothema.gr, το βασικό και ίσως αξεπέραστο ζήτημα για την κυβέρνηση στο μέτωπο των συντάξεων είναι ότι για τον καθορισμό του ύψους τους υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287-2290/2015) που πολύ δύσκολα, έως και αδύνατον, μπορούν να παρακαμφθούν κατά τις επόμενες διασκέψεις. 

Η Ολομέλεια, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα (άρθρο 22), τις διεθνείς συμβάσεις (ΕΣΔΑ, κ.λπ.), αλλά και τη νομοθεσία, έχει κρίνει ότι πριν από την περικοπή ή την αναπροσαρμογή των συντάξεων πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί ειδική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν αφού πρώτα ψηφιστούν από τη Βουλή, είναι πρόσφορα και αναγκαία, όπως και ότι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων δεν θα οδηγήσουν σε ανεπίτρεπτη παράβαση του πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση. 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software