Ρωσία: Η μεσαία τάξη και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα συγκλίνουν

Ρωσία: Η μεσαία τάξη και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα συγκλίνουν

Το ποσοστό των Ρώσων που ανήκουν στην μεσαία τάξη μειώθηκε κατά έξη ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος που ήταν 25%, φθάνοντας αυτή την στιγμή το 19%. Την εικόνα αυτή κατέγραψε η έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Ίδρυμα Οικονομικών Ερευνών, η οποία διαπιστώνει παράλληλα ότι το ποσοστό των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων αυξήθηκε ελάχιστα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σ’ ένα χρόνο φθάνοντας το 20% από το 16% που ήταν το 2017.

Αυτό στην πράξη, σύμφωνα με την έρευνα, σημαίνει ότι οι Ρώσοι που ανήκουν στην μεσαία τάξη, είναι σε θέση να αγοράσουν οικιακές συσκευές και έπιπλα, ωστόσο δυσκολεύονται να κάνουν πιο ακριβές αγορές. Παράλληλα μόνο το 2% αυτών που ανήκουν στην μεσαία τάξη, δήλωσαν ότι είναι σε θέση να αγοράσουν αυτοκίνητο, διαμέρισμα ή εξοχική κατοικία.

Στην ανακοίνωση του Εθνικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών αναφέρεται ότι η κατηγορία των οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων αποτελεί το 50%. Τα εισοδήματα της κατηγορίας αυτής επαρκούν για να αγοράσουν τρόφιμα και είδη ένδυσης, αλλά δυσκολεύονται να αγοράσουν τηλεόραση και έπιπλα. Μια άλλη επίσης ασθενέστερη οικονομικά κατηγορία που εκπροσωπείται από το 20% των Ρώσων είναι σε θέση να αγοράσει μόνο ειδή διατροφής, ενώ για μια ιδιαίτερα ασθενή κατηγορία που εκπροσωπείται από το 5% του πληθυσμού η διασφάλιση ειδών διατροφής είναι προβληματική, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ρώσων που κατατάσσονται στην κατηγορία της μεσαίας τάξης είναι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης (το 33%) όπως και εκείνοι που έχουν ανώτερη μόρφωση (28% έναντι του 15% που δεν έχουν ). Στις μεγαλουπόλεις διαβιεί επίσης το μικρότερο ποσοστό Ρώσων που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων, σε ποσοστό 60% ανήκουν οι κάτοικοι που ζουν σε πόλεις με πληθυσμό που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-RIA

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software