Στο κόκκινο οι αγορές λόγω της Ιταλίας - Απειλεί για υποβάθμιση ο Moody΄s - Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα

Στο κόκκινο οι αγορές λόγω της Ιταλίας - Απειλεί για υποβάθμιση ο Moody΄s - Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα

Στο κόκκινο έχουν εγκλωβιστεί οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματαγορών λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στην Ιταλία που έχει αναστατώσει τους επενδυτές και στις δύο άκρες του Ατλαντικού.

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι, εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης. Ο κ. Κοταρέλι δήλωσε ότι δέχθηκε την εντολή και θα σχηματίσει «πολύ γρήγορα» κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, είτε το φθινόπωρο είτε στις αρχές του επόμενου έτους.

Εν μέσω πολιτικής κρίσης ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιόλογηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο. Ο Moody’s αναφερόταν στην αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους από το 1992 ενώ οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της ευρύτερης ευρωζώνης αναμένεται να υποστούν τη χειρότερη ημέρα τους από τον Αύγουστο του 2016.

Η εικόνα των χρηματαγορών είναι από το πρωί απογοητευτική:

Στις 10:25 ώρα Ελλάδας, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου υποχώρησε σε χαμηλό 9 μηνών, καταγράφοντας πτώση 1,6%.

Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 2,5%, έχοντας σημειώσει πτώση 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση 3,4-3,7% ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 4,5%.

Οι νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 2% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Η αναταραχή στην Ιταλία επηρέαζε και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, με τις μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών μετοχών να βρίσκονται στη γραμμή πυρός. Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 4,5% ενώ η ισπανική Santander σημείωσε πτώση 3,1%.

Στο επίκεντρο βρισκόταν η βρετανική εταιρία λιανικών πωλήσεων Dixons Carphone, η μετοχή της οποίας σημείωσε βουτιά 21% μετά την προειδοποίηση της εταιρίας για την κερδοφορία της.

Στους επιμέρους δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB ηγείται ως αναμενόταν, των απωλειών με πτώση 1,52% μετά την χθεσινή βουτιά 2% εν μέσω πιέσεων από την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα.

Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, ξεχωρίζει ο ισπανικός IBEX με απώλειες 1,45%. Στην Ισπανία ο PSI 20 χάνει 0,2%, ενώ στην Ελβετία ο SMI υποχωρεί κατά 0,75%.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο γερμανικός Dax χάνει 0,88%, ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 1,03% και ο ιταλικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,83%. 

Πτωτικά κινείται και το ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,1531 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ έκανε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017 στα 125,10 γεν.

Νωρίτερα, αρνητικά πρόσημα καταγράφονταν και στις ασιατικές αγορές, κυρίως λόγω Ιταλίας, με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει τις συναλλαγές με πτώση 0,59%. Αρκετές αγορές, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας. 

Σε δίνη και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το κύμα ισχυρών ρευστοποιήσεων στα ιταλικά assets, και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα, συνεχίζει να πλήττει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών αλλά και τα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο "κόκκινο" (-0,31%) ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στις 740,88 μονάδες με πτώση της τάξης του 1,95% και σε νέα χαμηλά έτους, ενώ οι απώλειες νωρίτερα είχαν φτάσει το 2,61%. Ο τζίρος έχει "ανεβάσει" ρυθμούς και κινείται στα 53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,71% στις 1.964,2 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 2,16% και στις 788,92 μονάδες σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, όταν νωρίτερα είχε αγγίξει το -3,14%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, η εικόνα είναι έντονα αρνητική, με μόνο τις Τιτάν και Grivalia να "διασώζονται" με κέρδη 0,97% και 0,12% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες άνω του 3% σημειώνουν οι Jumbo, Motor Oil, Βιοχάλκο και Aegean.

Εκτινάσσονται τα ομόλογα

Παράλληλα, νέο sell-off χτυπά την αγορά ομολόγων της χώρας στέλνοντας την απόδοση του διετούς σε απότομη άνοδο, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.

Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που πολλοί επενδυτές εκλαμβάνουν ως δείκτη για το κλίμα στην ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2013.

Το spread αυξήθηκε πάνω από 300 μονάδες βάσης, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου γύρω στις 115 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 150 μονάδες βάσης στο 2,73% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έκαναν άλμα 50 μονάδων βάσης στο 3,38%, το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων και πλέον ετών.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αυτή του 10ετούς Πορτογαλικού τίτλου να κυμαίνεται στο 2,15% από 1,8% που ήταν στις αρχές του έτους. Ωστόσο το περιθώριο των Πορτογαλικών ομολόγων στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με των ελληνικών κατά μόλις 0,65% στο 1,87% από 1,22% αντιστοίχως.

Το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυξήθηκε επίσης λόγω πολιτικών ανησυχιών στη Μαδρίτη, έφθασε στις 143 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται από το πρωί τα ελληνικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αποδόσεις τους.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου σημειώνει άνοδο της τάξης του 10% και στο 4,945%, επίπεδα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Η απόδοση στο ελληνικό 5ετές ομόλογο εκτοξεύεται ακόμη πιο έντονα, στο 4,26% με άνοδο της τάξης του 25%.

 

 


 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software