Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού για αγρότες

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού για αγρότες

Άνοιξε από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον εξωδικαστικό μηχανισμό-ρύθμιση οφειλών για αγρότες. Θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31/12/2018, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασής της.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η εν λόγω ρύθμιση αφορά συνολικά 338.000 αγρότες με οφειλές προς τον ΟΓΑ, οι οποίες ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ μέχρι 31/12/2017, καθώς και 23.000 οφειλέτες προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, των οποίων η συνολική οφειλή αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Για «ρύθμιση-ανάσα στους αγρότες» έκανε λόγο, κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, καθώς αφορά και σε «διαγραφή κεφαλαίου έως 60% κατά περίπτωση, διαγραφή όλων των τόκων υπερημερίας, αλλά και επανεξέταση των πανοτοκίων. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες που θα κινηθούμε. Το επόμενο στοίχημα θα είναι τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου» είπε. Επισήμανε πως «η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των χρεών», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περεταίρω κινήσεων.

«Οι ρυθμίσεις αφορούν όλες τις βεβαιωμένες οφειλές προς την φορολογική αρχή που αφορούν τη φορολογική ιδιότητα του αγρότη» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και ανέφερε ως παράδειγμα πως «αν ένας αγρότης έχει οφειλές προς τον ΕΛΓΑ οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στην εφορία, μπορούν και αυτές να ρυθμιστούν».

«Κάναμε πράξη αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε και παλέψαμε αρκετό διάστημα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας πως πρόκειται για ρυθμίσεις που δίνουν ανάσα στον αγροτικό χώρο.

Οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αφορούν χρέη αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, για οφειλές προς τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κλπ), καθώς και για βεβαιωμένα χρέη προς τον ΕΛΓΑ.

Δικαίωμα ένταξης έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς που έχουν λάβει αγροτικό δάνειο (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κλπ) από την πρώην ΑΤΕ και άλλες τράπεζες, εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών στις 31-12-2017.

Μέσω της ρύθμισης, στους οφειλέτες δίνεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού εντός του τριμήνου, με τη διαγραφή του κεφαλαίου σ' αυτή την περίπτωση να ανέρχεται μέχρι και 60%. Επίσης, σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, θα μπορεί να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό μέχρι και σε 10 χρόνια (120 δόσεις), με το κεφάλαιο να διαγράφεται κατά 40%.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας, καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Σημειώνεται πως στην εν λόγω ρύθμιση δεν εντάσσονται αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση, όπως ελαιουργεία, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ, ωστόσο εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αγρότες με πολύ υψηλά εισοδήματα, ούτε και οι συνεταιρισμοί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες λεπτομέρειες στα κατά τόπους Κέντρα-Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών και στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software