Υπό πίεση να αυξήσει τον ΦΠΑ η Ρώμη - "Παζάρι" ύψους 20 δισ. με τις Βρυξέλλες

Υπό πίεση να αυξήσει τον ΦΠΑ η Ρώμη - "Παζάρι" ύψους 20 δισ. με τις Βρυξέλλες

Η ιταλική κυβέρνηση πάει διακοπές αλλά κάποια ερωτήματα δεν έχουν βρει απάντηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Οι σχολιαστές όμως διερωτώνται πώς θα εξασφαλισθούν τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία  χρειάζονται για τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό γράφει η Deutsche Welle, σε άρθρο της, προσθέτοντας πως η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια θέλουν να αρχίσει να εφαρμόζεται το «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων αλλά και να εγκριθεί μια ενιαία  φορολογική κλίμακα.

Το κύριο ερώτημα όμως - σύμφωνα με την DW - είναι πάντα το ίδιο: Που θα βρεθούν τα χρήματα; 

Ο Ματτέο Σαλβίνι και τα Πέντε Αστέρια εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους.

«Η κυβέρνηση μας πρέπει να φέρει την αλλαγή, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με αύξηση της έμμεσης φορολογίας», είναι η θέση τους.

Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει στον Τύπο, η Ρώμη αναμένεται να επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες να επικρατήσει σχετική ελαστικότητα, σε ό,τι αφορά μείωση της σχέσης ελλείμματος ΑΕΠ για το 2019:

Από το προβλεπόμενο 1,5%, δηλαδή, να μπορέσει να αναπροσαρμοστεί, το σχετικό ποσοστό στο 1,7%.

Με τον τρόπο αυτό, το ιταλικό δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια «ανάσα» που δεν θα ήταν όμως αρκετή. Παράλληλα, η κυβέρνηση Κόντε έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της έρευνας, διότι θεωρούνται «στρατηγικού ενδιαφέροντος».  

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο, μέσα στην κυβερνητική συμμαχία, θα επικρατήσει ένταση, η  οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αποχώρηση της Λέγκα, με κύριο επακόλουθο την κυβερνητική κρίση.

Πηγή: DW, Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software