Ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα και η Κνωσός στο Υπερταμείο!

Ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα και η Κνωσός στο Υπερταμείο!

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, τα βυζαντινά τείχη της πόλης και η Ροτόντα, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού και τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου Κρήτης, περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Νέα αντίδραση από τον Σύλλογο των Ελλήνων Αρχαιολόγων, που ζητά ρητά με ανακοίνωσή του νέα υπουργική απόφαση, η οποία να διασφαλίζει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας, αποσαφηνίζοντας τις γκρίζες ζώνες που δημιουργούν οι προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018).

"Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Σ.Ε.Α. ως «κινδυνολόγων» και να υποβαθμιστεί το θέμα, στην πραγματικότητα οι απαντήσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο", σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ρίχνοντας αιχμές κατά της κυρίας Ζορμπά, που έκανε λόγο για "κινδυνολογίες", επιμένοντας ότι μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., είναι μια νέα Υπουργική Απόφαση ή Υπουργικές Αποφάσεις.

"Προηγουμένως απαιτείται", συνεχίζει ο ΣΕΑ, "η άμεση ταύτιση των σχετικών κωδικών αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), με σύνταξη και δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία".

Ζητά επίσης να διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση ότι θα εξαιρεθεί η μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και άλλων συναφών ακίνητων αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που συμπεριλαμβάνονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, για τα οποία η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. αποδέχεται (στο από 19/9/2018 Δελτίο Τύπου) ότι ακόμη και αν εξαιρεθεί η μεταβίβαση κυριότητας, η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. διατηρεί την διαχείρισή τους και επομένως την νομή τους.

Ανάμεσα σε αυτά, το σοκαριστικό είναι ότι εμπεριέχονται το Μέγαρο Τσίλλερ-Νομισματικό Μουσείο, ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα, αποθηκευτικοί χώροι φύλαξης αρχαιοτήτων σε πολλούς νομούς και πόλεις κ.λπ, συνολικά 71.000 ακίνητα, τα οποία κατά τον χρόνο δημοσίευσης του Ν. 4389/16 είχαν ήδη μεταβιβασθεί, ενώ λόγω της αυτοδίκαιης προστασίας τους από το Σύνταγμα, «θα πρέπει η διαχείρισή τους από την ΕΤ.Α.Δ. να εξαιρείται».

Διαβάστε: Ζορμπά "καρφώνει" Κονιόρδου: «Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016»
Διαβάστε: ΝΔ: Η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται


Φταίει η Κονιόρδου

Εν τω μεταξύ, ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, με την οποία κατονομάζεται η Λυδία Κονιόρδου ως υπαίτια του αλαλούμ που προέκυψε με τις λίστες, καθώς τις κατήρτησε την περίοδο που ήταν υπουργός.

"Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω", ανέφερε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016 η κ. Ζορμπά.

"Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας γιατί είναι έργο υποδομής", κατέληξε η υπουργός.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software