Μoody’s: Πιστωτικά θετική η άρση των capital controls

Μoody’s: Πιστωτικά θετική η άρση των capital controls

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτηρίζει ως πιστωτικά θετική (credit positive) την άρση των capital controls για τις αναλήψεις μετρητών εντός της Ελλάδας.

Η χαλάρωση των περιορισμών, εκτιμά η Moody’s, θα δώσει ώθηση σε νοικοκυριά και εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα που κρατούνται εκτός των τραπεζών. Ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει στην έκθεσή του, ότι βασικοί παράγοντες που επέτρεψαν την κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών, ήταν οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της χώρας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Η Μoody’s, μάλιστα, σημειώνει, ότι η ουσιαστική μείωση της εξάρτησης από την χρηματοδότηση μέσω του ELA της Τραπέζης της Ελλάδος σηματοδοτεί την βελτίωση σε όρους ρευστότητας τα τελευταία τρίμηνα.

Τρεις από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποπληρώσει πλήρως τα υπόλοιπα σε ELA, αναφέρει η Moody’s. Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Την Τράπεζα Πειραιώς και την  Παγκρήτια Συνεργατική Τράπεζα. «Αναμένουμε επίσης οι Eurobank Ergasias, Alpha Bank AE (Caa2, θετικό) θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο του ELA τους επόμενους μήνες, ενώ η Attica Bank θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για να ξεπληρώσει πλήρως το ELA», επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Η Moody’s υποστηρίζει ότι η εσωτερική πολιτική και η κοινωνική αστάθεια παραμένουν οι βασικοί «πυλώνες» κινδύνου για την εφαρμογή πολιτικής και την οικονομική ανάκαμψη. «Μία ενδεχόμενη παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με χαλαρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software