Έκθεση Κομισιόν: Με θετική διάθεση αλλά και «γκρίζα» σημεία η δεύτερη αξιολόγηση

Έκθεση Κομισιόν: Με θετική διάθεση αλλά και «γκρίζα» σημεία η δεύτερη αξιολόγηση

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να στείλει η Κομισιόν δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση οι θεσμοί θα επισημαίνουν, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ελλάδα ναι μεν έχει σημειώσει πρόοδο σε όλους τους τομείς των μεταρρυθμίσεων, κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο ορισμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Στα θετικά σημεία, η έκθεση της Επιτροπής θα επιβεβαιώνει την επίτευξη υπερπλεονάσματος για το 2018 αλλά και την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα πετύχει με άνεση και το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης χρέους με την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης που υιοθετήθηκαν από το Eurogroup του Ιουνίου του 2018 αλλά και το απόθεμα ρευστότητας των 24 δις ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα επισημαίνει τον ηθικό κίνδυνο για συνεπείς σήμερα δανειολήπτες να αθετήσουν υποχρεώσεις ώστε να ευνοηθούν από την ρύθμιση που θα περιέχει και την επιδότηση του 33% της δόσης από το κράτος.

Επιπλέον η έκθεση αναμένεται να καταγράφει καθυστερήσεις σε μια σειρά προαπαιτουμένων δράσεων, πολλά εκ των οποίων θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστερήσεων, ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όπου μετά από αλλεπάλληλες αναβολές κατέληξε άγονος.

Στον κρίσιμο για τις Βρυξέλλες τομέα των αποκρατικοποιήσεων θα επισημαίνεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αποκρατικοποίησης του ΔΑΕ «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την υπογραφή της επέκτασης της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου για 20 χρόνια αλλά και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο στο Ελληνικό. Παράλληλα βέβαια θα επισημαίνεται η καθυστέρηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας και του διαγωνισμού για τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών

Στον τομέα των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί για το δημόσιο θα επισημαίνεται επίσης η καθυστέρηση της τοποθέτησης των ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία παρότι τα υπόλοιπα επιμέρους θέματα ( αξιολόγηση προσωπικού τοποθέτηση γενικών διευθυντών κινητικότητα ) θα περιγράφεται ότι έχουν ικανοποιητική πρόοδο.

Επιπλέον η έκθεση θα επανέρχεται και στο θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού προειδοποιώντας ότι η αύξηση του 10,9% ξεπερνά την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Μάλιστα, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια ακόμα έκθεση αναφορικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας αυξάνοντας έτσι το επίπεδο παρακολούθησης στο μεταμνημονιακό περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων, αναμένεται να παρουσιάσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Μάριαν Τίσεν.

Αύριο τα ευρήματα των εκθέσεων αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του EwG, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τυχόν μήνυμα που θα εκπέμψει ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση (στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης) με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη βάση των ευρημάτων της έκθεσης με επικαιροποίηση της λίστας των προαπαιτούμενων έως και την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσει εάν θα δώσει πράσινο φως ή θα βάλει στον «πάγο» την έγκριση για εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ.

.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software