Μαξίμου: Νέα συνάντηση Φλαμπουράρη με τραπεζίτες για «κόκκινα» δάνεια και προστασία α΄κατοικίας

Μαξίμου: Νέα συνάντηση Φλαμπουράρη με τραπεζίτες για «κόκκινα» δάνεια και προστασία α΄κατοικίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου νέα συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης συναντάται αυτήν την ώρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών και νομικούς παράγοντες, προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο της συμφωνίας που θα πάει στη Βουλή.

Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης συναντάται με τους εκπροσώπους των τραπεζών, με στόχο να καταλήξουν στις οριστικές διατυπώσεις και να αρθούν οι ενστάσεις των θεσμών.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική τα δύο θέματα που τίθενται στη σημερινή συνάντηση διαβούλευση είναι τα εξής:

- Nα βγαίνει αυτοματοποιημένα η επιδότηση- στις περιπτώσεις που υπάρχει επιδότηση-  για  τη δόση του δανείου, μέσα από την πλατφόρμα και να μην απαιτείται δικαστική απόφαση για την επιδότηση αυτήν. Στη δεύτερη περίπτωση θα χάνεται πολύτιμο χρονικό διάστημα για τις τράπεζες που χρειάζεται να επιτύχουν τους στόχους των NPLS και παίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση με το χρόνο.

- Επειδή η δικαστική προσφυγή αποτελεί δικαίωμα για τον καθένα, οι τραπεζίτες διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση να μην περάσει στο θεσμικό πλαίσιο προστασία της πρώτης κατοικίας για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι την εκδίκαση της εκάστοτε υπόθεσης σε όσους δανειολήπτες κόπηκαν από τη διαδικασία της πλατφόρμας επειδή δεν πληρούν κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή μέχρι την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου η ψήφισή του να κρατήσει μια ημέρα.

Η συνάντηση γίνεται υπό την πίεση των Ευρωπαίων, καθώς το μεσημέρι (1 μ.μ.) αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Σε αυτήν αναμένεται να σταλεί μήνυμα στην Ελλάδα ότι πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν -  μα πρώτη τη ρύθμιση που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια - έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software