Προστασία πρώτης κατοικίας: Αυτός είναι ο νέος "νόμος Κατσέλη"- Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών

Προστασία πρώτης κατοικίας: Αυτός είναι ο νέος "νόμος Κατσέλη"- Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών

"Λευκός καπνός" για το νέο "νόμο Κατσέλη", καθώς κυβέρνηση και εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά από μια συνάντηση που κράτησε περίπου 8 ώρες.

Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των τραπεζών από το Μέγαρο Μαξίμου, παρέμειναν οι νομικοί των δύο πλευρών, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη νομοτεχνική επεξεργασία των διατάξεων. Το σχέδιο έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς, ενόψει της συνεδρίασης του Euro Working Group.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλαίσιο, ενώ η συμφωνία που υπήρξε θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα σημεία τριβής δεν ήταν οι γενικοί άξονες και τα όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, αλλά κρίσιμα στοιχεία που έδωσαν το "πάτημα" στους Ευρωπαίους να βγάλουν "κίτρινες" κάρτες. 

Διαβάστε: Προστασία α' κατοικίας: Επιτυχείς οι συνομιλίες κυβέρνησης και τραπεζιτών

Το νέο πλαίσιο θα παραμείνει ενεργό για 1 έτος (3 χρόνια για ευπαθείς ομάδες), η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο των δανείων με προσημείωση κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

Προς διευκρίνιση είναι τα εισοδηματικά όρια, καθώς ενώ τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι θα ξεκινάνε από τις 12.500 ευρώ με πλαφόν τις 36.000 ευρώ (τρίτεκνες και άνω οικογένειες), κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι θα ισχύουν τα σημερινά όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, όπερ σημαίνει ότι το "ταβάνι" φτάνει στις 40.800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζών στηρίχθηκε στα εξής σημεία:

- Θα κατατεθεί Ενιαίο Πτωχευτικό Ιδιωτών, με συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη.

-  Με δεδομένο ότι είναι αναγκαία η άμεση προστασία της α’ κατοικίας, το σχετικό πλέγμα διατάξεων θα κατατεθεί τώρα, αλλά με ρητή αναφορά ότι θα ενσωματωθεί (προς το τέλος Μαρτίου) στον Ενιαίο Νόμο.

- Η επιδότηση της δόσης θα υπολογίζεται βάσει αλγορίθμου αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και όχι δικαστικά. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δικαίωμα επιδότησης θα έχουν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για τα όρια που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή οι δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ προσαυξημένες κατά 70%.

- Η επιδότηση θα πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου και δεν θα δίνεται στο δανειολήπτη

- Η συμπλήρωση 9μήνου (αδιευκρίνιστο εάν πρόκειται για συνεχόμενο ή διακεκομμένο χρονικό διάστημα) με αθέτηση πληρωμής (δεσμεύει και το Δημόσιο) συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης.

- Όσοι απορρίπτονται από την πλατφόρμα, διατηρούν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη αλλά δεν θα έχουν προστασία έως τη δίκη, όπως συνέβαινε ως τώρα.

- Όσοι έχουν πάρει κατασχετήριο για το ακίνητο τους, χάνουν το δικαίωμα ανακοπής της διαδικασίας πλειστηριασμού, με απλή αίτηση δικαστικής προστασίας, όπως συνέβαινε ως τώρα

- Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου θα γίνεται, πλέον, μόνο από πιστοποιημένο εκτιμητή και για τους δανειολήπτες.

- Οι εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, αν έχουν πάρει δικάσιμο, θα εξεταστούν από τις τράπεζες με βάση τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. "Κενό" φαίνεται να υπάρχει για τις περίπου 20.000 εκκρεμείς αιτήσεις, που δεν έχουν λάβει δικάσιμο

- Για τον έλεγχο των στοιχείων των αιτούμενων προστασίας, πέρα από την ψηφισμένη άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι τράπεζες θα έχουν δυνατότητα ελέγχου και των φορολογικών δεδομένων, με άρση του φορολογικού απορρήτου

- Όσοι απορρίπτονται δικαστικά από πλαίσιο Κατσέλη για τυπικούς λόγους π.χ. αιτήσεις από επαγγελματίες (απένταξη λόγω ιδιότητας), θα έχουν το δικαίωμα αίτησης υπαγωγής στο νέο πλαίσιο

Επιπρόσθετα θα γίνουν, άμεσα, όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Υπογραμμίζεται ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στο νέο νόμο με διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο, δεν θα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα. Μέχρι πρόσφατα, αυτό είχε αφεθεί σε σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, ωστόσο πλέον θα ορίζεται με το νέο νόμο.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση της για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η Κομισιόν επεσήμανε εννέα σημεία που χρίζουν προσοχής σχετικά με το νέο Νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εννέα σημεία διευκρινίστηκαν κατά τη συνάντηση και θα αποσταλεί το σχετικό έγγραφο στην Επιτροπή για έγκριση από το Eurogroup.

Διαβάστε: Τελεσίγραφο Κομισιόν για προαπαιτούμενα

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Λιάκος, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καλαντώνης  και κα. Απαλαγάκη.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software