Έλεγχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Έλεγχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Τα 105 δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και το μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία δεν είναι μόνο ότι δεν εισπράττονται χρήματα που θα έπρεπε να εισπραχθούν αλλά και ότι πολύ από τους μεγαλοοφειλέτες ενδέχεται να προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Όπως αναφέρει το CNN, στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2019, εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες αντιμετώπισαν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεδομένου ότι σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν άνω των 50.000 και δεν προχωρούν σε πληρωμές για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, γίνονται μηνύσεις εις βάρος τους από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 271 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 358,85 εκατ. ευρώ.

Powered by TUODY Software