ΔΝΤ: Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η έκθεση για την Ελλάδα - Επιμένει για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου

ΔΝΤ: Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η έκθεση για την Ελλάδα - Επιμένει για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου

Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αργότερο έως την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει την αναθεωρημένη ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς και μια σειρά από συστάσεις πολιτικής προς την κυβέρνηση.

Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσει τα ευρήματα της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα παράλληλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής μέρους (2,7 δισ. ευρώ) από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ, αλλά και λίγες μέρες πριν από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις πορισμάτων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση, η οποία συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου σε ετήσια βάση, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αργότερο έως την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει την αναθεωρημένη ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς και μια σειρά από συστάσεις πολιτικής προς την κυβέρνηση. 

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο μετά το 2032 ενώ στην έκθεσή του προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2020  χαμηλώνοντας τον πήχη της κυβέρνησης που στηρίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% τον επόμενο χρόνο ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ το 2020 θα αυξηθεί κατά 2,3%.

Για το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής θέση του Ταμείου είναι πως θα πρέπει να επανασταθμιστεί, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με περιορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών.Το ΔΝΤ θα επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει από τα πιο γενναία στην Ευρώπη ενώ η φορολογική βάση είναι εξαιρετικά στενή αφού περίπου το 60% των φορολογούμενων συνεχίζει να απαλλάσσεται λόγω αφορολόγητου.

Πάγια θέση του ΔΝΤ είναι πως η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ήδη από το 2020. Ειδικότερα το Ταμείο θα προτείνει εμμέσως στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να αναθεωρηθεί στο 1,5% ή κατ’ ανώτερο στο 2% του ΑΕΠ.

Για το Ταμείο η αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα είναι μια εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων και εκτιμούν ότι το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού, ήτοι το σχέδιο «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης ο διεθνής οργανισμός ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ΑΑΔΕ και για την κινητοποίηση του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Powered by TUODY Software