Αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για τους 43 καμένους φοιτητές

Αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για τους 43 καμένους φοιτητές
Προτού καν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες ένα ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Μεξικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι επιζώντες κατηγορούν τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ La noche de Iguala (Η νύχτα της Ιγουάλα) ότι εκμεταλλεύονται την τραγωδία αυτή και παρουσιάζουν τους αγνοούμενους φοιτητές ως εγκληματίες.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια αίτηση, την οποία έχουν μεταδώσει πολλά μέσα ενημέρωσης, με την οποία γίνεται προσπάθεια να εμποδιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ αυτού.

Ο σεναριογράφος και συνδημιουργός του ντοκιμαντέρ Χόρχε Φερνάντες Μενέντες υπερασπίστηκε την ταινία του λέγοντας ότι δείχνει «μια άβολη αλήθεια».

Στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η αναπαράσταση της τραγωδίας αυτής.

Οι 43 αγνοούμενοι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου από διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο πριν παραδοθούν σε μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos υπό την υποκίνηση του δημάρχου της πόλης. Στη συνέχεια δολοφονήθηκαν όλοι και τα πτώματά τους κάηκαν και πετάχθηκαν σε ένα ποτάμι, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών συλληφθέντων που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό αυτό.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ένας από τους φερόμενους ως δολοφόνους να κατηγορεί τα θύματα ότι ανήκαν σε μια αντίπαλη συμμορία. Σε μια άλλη σκηνή παρουσιάζονται τα πτώματα των φοιτητών στοιβαγμένα και καμένα.

Ανεξάρτητοι ερευνητές και οι γονείς των φοιτητών έχουν ήδη απορρίψει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η κυβέρνηση του Μεξικού, σύμφωνα με την οποία οι σπουδαστές σκοτώθηκαν από τη συμμορία Guerreros Unidos επειδή τους μπέρδεψαν με μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ ναρκωτικών, του Rojos.

Ο Ομάρ Γκαρσία, ένας από τους επιζώντες της επίθεσης, κάλεσε σε μποϊκοτάζ του ντοκιμαντέρ. Η ταινία «αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας για να μας δυσφημίσουν και για να υποστηριχθεί η εκδοχή της κυβέρνησης», κατήγγειλε.

«Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να βρεθεί η αλήθεια», υπογράμμισε ο Γκαρσία, καταδικάζοντας «αυτή τη νέα απόπειρα παραπλάνησης» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software