Η ποιητική και εικαστική γλώσσα του Ελύτη

Η ποιητική και εικαστική γλώσσα του Ελύτη
«Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσο επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως να αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις» (απόσπασμα από την ομιλία του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στη Στοκχόλμη, κατά την απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1979).

Αυτή τη «γλώσσα» που άρθρωσε ο ποιητής (ποιητική και εικαστική), αυτό τον «κόσμο τον μικρό τον Μέγα» του Οδυσσέα Ελύτη επιχειρεί να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει, ακριβώς 20 χρόνια μετά το θάνατό του (18 Μαρτίου 1996) και 105 από τη γέννησή του, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», που εγκαινιάζεται την επόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου.

Το σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη (κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του), αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Κανέλλης, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας, τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα) καθώς και έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Καρέλλα, Μακρουλάκης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Λάππας, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λίτη) συνθέτουν τη μεγάλη έκθεση του Τελλογλείου, την οποία θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις 18 Μαρτίου 2016, 20ή επέτειο θανάτου του ποιητή.

Τα δεκάδες έργα και το εποπτικό υλικό για την έκθεση δάνεισαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις άξονες:
   α) τo σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη,
   β) αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες,
   γ) έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη.

Την έκθεση συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένος ομότιτλος κατάλογος με αρχειακό και οπτικό υλικό, τα κείμενα του οποίου υπογράφουν οι κκ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Αλέκος Φασιανός, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιώργος Βέης, Γιάννης Κοντός και Τάκης Μαυρωτάς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκαν και προγραμματίζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, τον λόγο και τη ζωγραφική δημιουργία του ίδιου και αγαπημένων του καλλιτεχνών. Στόχος είναι η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη σε συνάρτηση με την ποίηση και τα θεωρητικά του κείμενα, η παρατήρηση των έργων μεγάλων ζωγράφων, για τους οποίους έγραψε κείμενα ο Ελύτης, η συνειδητοποίηση της σημασίας της ποίησης στην έμπνευση πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, η κατανόηση της σχέση ποίησης και ζωγραφικής.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 21η Μαρτίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει στο Βασιλικό θέατρο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο: «Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας».

Το πρόγραμμα λόγου και μουσικής παρουσιάζει σημαντικές όψεις του έργου, του προσωπικού μύθου του Ελύτη μέσα από τη μελοποίηση ποιημάτων του από τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό. Στη συναυλία τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουργιά και απαγγέλλουν η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Αχιλλέας Κυριακίδης. Συνοδεύουν οι μουσικοί Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο), Στέλλα Τσάνη (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο).

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ως και τις 31 Μαΐου 2016.

Β. Χαρισοπούλου (AMΠΕ)

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software