Ο κινηματογράφος μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο

Ο κινηματογράφος μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο
«Ο κινηματογράφος είναι μια διεθνής γλώσσα επικοινωνίας, συνεργασίας και συνεννόησης. Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να χτίζει γέφυρες πάνω από τον φόβο και την παράνοια που απειλεί να μας πλακώσει, θα συνεχίσει να φέρνει κοντά ανθρώπους, πολιτισμούς, και κουλτούρες, να υμνεί την διαφορετικότητα και να πιστεύει ότι το σινεμά, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο»

O "λόγος" - υπο τη μορφή "σκηνικού διαλόγου" που εκφώνησε το διευθυντικό δίδυμο (Ελίζ Ζαλαντό-γενική διευθύντρια και Ορέστης Ανδρεαδάκης -καλλιτεχνικός διευθυντής) του 57ου Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έδωσε το "στίγμα" αυτής της νέας αισθητικής που κυριάρχησε στην 57η φετινή διοργάνωση η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βραδυ.

'Ηταν αυτή η "νεα αισθητική αλλαγή" της νέας περιόδου που έκανε την ψυχή του δημάρχου Θεσσαλονίκης - και πρώην προέδρου του Δ.Σ του φεστιβαλ να "φτερουγίσει" όπως είπε, καθώς "Ναι μεν ο Δημήτρης Εϊπίδης άφησε καλή κληρονομιά αλλά από τότε που γνώρισα την Ελίζ Ζαλαντό και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη φτερούγισε η ψυχή μου, αντιλήφθηκα ότι μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο, σε ένα Φεστιβάλ πιο ανοιχτό" .

Η φετινή - 57η διοργάνωση έκλεισε χθες το βράδυ με την απονομή των βραβείων στο "Ολύμπιον" σε χαμηλότερους τόνους από ότι άρχισε (την τελετή λήξης παρουσίασε ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Ταξιάρχης Χάνος), ακολούθησε η προβολή ενός δίλεπτου επεισοδίου με κινηματογραφημένες σκηνές από την καθημερινότητα του φεστιβάλ που ετοίμασε ομάδα 95 φοιτητών του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στη συνέχεια τον λόγο έλαβε το δίδυμο της νέας διοίκησης για το πρώτο απολογισμό του φετινού φεστιβάλ.

Σύμφωνα με τους κ. Ζαλαντό και Ανδρεαδάκη στο διάστημα από 3-13 Νοεμβρίου:
-Προβλήθηκαν στο φεστιβάλ 214 ταινίες /
-φιλοξενήθηκαν 1.550 καλεσμένοι (κινηματογραφιστές, κριτικοί, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο)/
-Στο φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν 27 σχέδια νέων ταινιών, και πραγματοποιήθηκαν 400 συναντήσεις σκηνοθετών και παραγωγών εγκαινιάζοντας καλλιτεχνικές και εμπορικές συνεργασίες/
- Εκδόθηκαν (και στην "ελεύθερη είσοδο" των προσκεκλημένων απαιτούνταν η έκδοση -έστω μηδενικού εισιτηρίου) περί τα 80.000 εισιτήρια - αριθμός κατά 10% αυξημένος σε σχέση με πέρσι.
-Για τα βραβεία κοινού ψήφισαν 22.000 θεατές του φεστιβάλ

Ακολούθησε η τελετή απονομής των βραβείων με απούσα και πάλι την πλειονότητα των βραβευθέντων (απουσία που φέτος ανέλαβε να καλύψει η τεχνολογία -καθώς πολλοί απ' αυτούς εμφανίστηκαν με βντεοσκοπημένα μηνύματα στην οθόνη του "Ολύμπιον" ).

"Καμιά αναγνώριση δεν συγκρίνεται με την αναγνώριση του κοινού» δήλωνε η Αλγερινή σκηνοθέτης Ράινα (βραβείο κοινού για την ταινία "Στην ηλικία μου ακόμη κρύβομαι να καπνίσω"), "κλείνει και μία σύντομη ατυχής περίοδος, μία παρένθεση στις σχέσεις μας με το Φεστιβάλ που δεν ήταν τόσο ανοιχτό στη διαφορετική άποψη. Επιπλέον, μία παλιότερη απαίτηση, η ενίσχυση της παρουσίας του ελληνικού κινηματογράφου στο Φεστιβάλ, έγινε κι αυτή πραγματικότητα» έλεγε χειροκροτούμενος ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ Ανδρέας Τύρος που απένειμε το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία "90 χρόνια ΠΑΟΚ".

Λόγο πολιτικό που "θύμισε" το κλίμα παλαιότερων φεστιβάλ το οποίο είχε παντελώς εκλείψει τα τελευταία χρόνια, άρθρωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, και καταχειροκροτήθηκε ο Ελληνο-Ιρανός ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι. «Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που διακρίνεται αυτός ο ήρωας στο έργο που αντιπροσωπεύει τον λαό της Συρίας και το ριζικό του. Αφιερώνω το βραβείο στο λαό της Συρίας που βάλλεται απ αυτό τον ανήθικο πόλεμο . Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να σταματήσουν οι πόλεμοι και να ανοίξουν επιτέλους τα σύνορα. Παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες με τα κλειστά σύνορα. Τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά για όλους" τόνισε στο μήνυμα του ο ηθοποιός που βραβεύτηκε με ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής για τη συμμετοχή του στη ταινία "Πλατεία Αμερικής" του Γιάννη Σακαρίδη οπου ερμηνεύει το ρόλο Τάρεκ - ενός πρόσφυγα απο τη Συρία...

Η χθεσινή βραδιά στο "Ολύμπιον" δεν είχε τη λάμψη των εγκαινίων αλλά την ικανοποίηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης νέου τύπου διοργάνωσης.

- Στις τελετές έναρξης και λήξης υπήρχε επί σκηνής μεταφράστρια στη νοηματική γλώσσα ενώ υπήρξαν μικρές παρεμβάσεις για την διευκόλυνση της κίνησης σε άτομα με αναπηρία.

- Στο φεστιβάλ συνυπήρξαν μέσω των αφιερωμάτων και των παρουσιών Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών, το όραμα, οι πολιτικοκοινωνικές ανησυχίες, η παγκοσμιότητα της οικονομικής και ηθικής κρίσης, η βαλκανική -και - κινηματογραφική "πυριτιδαποθήκη", οι "παραδοσιακές" "μαγικές" τεχνικές αλλά και οι νέες τεχνολογίες, η εικονική πραγματικότητα των νέων μέσων, η συνύπαρξη των τεχνών, οι μουσικές, οι εικόνες, οι αισθήσεις ..

 - Το 57ο φεστιβάλ καταγράφηκε πλέον στην ιστορία ως το δεύτερο ( το πρώτο ήταν το 41ο το Νοέμβριο του 2000) Φεστιβάλ Κινηματογράφου με δυο υπουργούς πολιτισμού. Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου από τον Αριστείδη Μπαλτά και έκλεισε χθες με υπουργό την ηθοποιό και σκηνοθέτη Λυδία Κονιόρδου.

- Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης η "Αποθήκη Γ" του Λιμανιού παραχωρείται για χρήση στη σχολή κινηματογράφου του ΑΠΘ.

-Όπως τόνισε στην τελετή έναρξης αλλά και στη διάρκεια του φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, υπενθύμισε κατά την επίσκεψη -αστραπή χθες στη Θεσσαλονίκη η νέα υπουργός Πολιτισμού και επανέλαβε εμφατικά στην τελετή λήξης ο δήμαρχος της πόλης, το Φεστιβάλ θα παραμείνει στην πόλη με κινηματογραφικές δράσεις, αδιάλειπτη λειτουργία του Μουσείου, της κινηματογραφικής λέσχης, των αιθουσών του "Ολύμπιον" -και το φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017).

Β.Χαρισοπούλου (ΑΜΠΕ)
Powered by TUODY Software