Παραχωρήθηκε το πατρικό του Ελ. Βενιζέλου

Παραχωρήθηκε το πατρικό του Ελ. Βενιζέλου
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραχωρείται για χρήση και για χρονικό διάστημα 10 ετών το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου που βρίσκεται στο δημοτική ενότητα Μουρνιών του δήμου Χανίων.

Το σπίτι ανήκει στο δήμο Χανίων και η παραχώρηση της χρήσης του στο ίδρυμα τέθηκε στο τοπικό συμβούλιο της δημοτικής ενότητας και στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, τα οποία έδωσαν την έγκρισή τους.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε δομές πολιτιστικού τουρισμού. Να αξιοποιήσουμε όλα τα εμβληματικά σημεία που συνδέονται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο»,
δήλωσε η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη.

Το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι ένα τυπικό διώροφο πετρόχτιστο κρητικό σπίτι το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία των Μουρνιών. Ανήκε στον πατέρα του Ελευθερίου, Κυριάκο Βενιζέλο.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε εκεί στις 11 Αυγούστου του 1864, όπου και διέμεινε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, γιατί το 1866 ξέσπασε η μεγάλη κρητική επανάσταση και όλη η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ερμούπολη της Σύρου. Το 1872 έπειτα από αμνηστία που έδωσε ο Σουλτάνος επέστρεψαν στα Χανιά και έκτοτε ο Ελευθέριος πέρασε μερικά καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στις Μουρνιές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Powered by TUODY Software