Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Πλησιάζει η ημερομηνία, 26/10, για τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του Moυσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, στο Παλαιό Φάληρο, στον πέτρινο Πύργο Κουλούρα.

Το εντυπωσιακό πέτρινο εκλεκτικιστικό κτίριο της περιόδου 1897-1900, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Τροκαντερό -που κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη η Βέρα Κουλούρα- θα ανοίξει πλέον τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους για να αποκαλύψει στον πυρήνα του τη συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. Αποτελείται από παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Τα αντικείμενα της ελληνικής συλλογής είναι βρεφικά και παιδικά παιχνίδια, από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από τον 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Powered by TUODY Software