Εγκαίνια το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας

Εγκαίνια το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας
Τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα» (α' φάση), της «οικίας» του Ενετού βαΐλου και του ρωμαϊκού γυμνασίου, θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο νέο Μουσείο «Αρέθουσα».

Πρόκειται για τα έργα που εκτελέστηκαν στη Χαλκίδα με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Εύβοιας και συγχρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (2007-2013). Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, πρόκειται για:

« 1. Την «οικία» του Ενετού βαΐλου, κτήριο διοικητικού χαρακτήρα με τρεις βασικές οικοδομικές φάσεις. Η παλαιότερη ανάγεται στον 13ο/14ο αιώνα και αποτελεί το μόνο δείγμα κοσμικής αρχιτεκτονικής του Negrοponte. Αργότερα κατά την οθωμανική περίοδο το κτήριο μετασκευάζεται σε αρχοντική κατοικία, ενώ στα τέλη πλέον του 19ου αιώνα αποκτά νεοκλασικά χαρακτηριστικά.

2. Το γυμνάσιο ρωμαϊκών χρόνων, τη λεγόμενη «παλαίστρα», όπου αποκαλύφθηκε ένα συγκρότημα κτηρίων, που μπορεί να ταυτιστεί με γυμνάσιο και λουτρό. Ανάγεται στον 4ο μ.Χ. αιώνα και διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση ψηφιδωτά δάπεδα, που απεικονίζουν αθλήματα.

3. Την α΄ φάση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», η οποία εμπεριείχε την αποκατάσταση του εργοστασίου οινοπνευματοποιίας «Αρέθουσα» των αρχών του 20ού αιώνα, μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς, που το φιλοξενεί, καθώς και τη μετατροπή αυτού σε διαχρονικό Μουσείο. Επίσης, το σχεδιασμό του συνόλου της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και την υλοποίηση τμήματος αυτής».

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, το έργο της αποκατάστασης του μνημείου υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, ενώ η ΕΦΑ Ευβοίας ολοκλήρωσε με αυτεπιστασία τη μελέτη και τμήμα της έκθεσης. Η νέα έκθεση αναφέρεται στο παρελθόν της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας από την προϊστορία έως τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα υλικά τεκμήρια και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Τα εγκαίνια θα τελέσει στο Νέο Μουσείο «Αρέθουσα» η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, την ημέρα των εγκαινίων:

• Το πρωί, ώρα 11:00-13:00, αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Ευβοίας θα υποδέχονται τον κόσμο και θα του αποκαλύπτουν τα μυστικά των μνημείων, της ‘οικίας' του Ενετού βαΐλου και του ρωμαϊκού γυμνασίου.
• Το απόγευμα, ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση εγκαινίων στο νέο Μουσείο, την οποία θα πλαισιώσει ξενάγηση στους εκθεσιακούς του χώρους.
• Επίσης, θα λάβει χώρα η μουσική παράσταση «καλώς ήρθατε στο όνειρό μου» από τον συνθέτη και συνεργάτη του ωδείου "Μαρσύας" ALEXANDROS και η εικαστική παρέμβαση «NANOURISMATA» του φωτογράφου Γιώργου Ζαφειρίου.
• Η εκδήλωση των εγκαινίων θα ολοκληρωθεί με αφήγηση λαϊκών παραμυθιών (ώρα 20:30) από την Αγνή Στρουμπούλη.

«Η αποκατάσταση των ανωτέρω μνημείων, που έχουν καταστεί πλέον σημαντικά τοπόσημα στο δομημένο περιβάλλον της πόλης, και η πιλοτική έστω λειτουργία τους ενάμιση χρόνο τώρα, καταδεικνύουν ότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν δυναμικά ως θύλακες πολιτισμού και τόποι επικοινωνίας των πολιτών, αλλά και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του αστικού ιστού και στην κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη της πόλης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Powered by TUODY Software