Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά
Ένα φαγητό που είναι Ελλάδα. Άρωμα Αιγαίου και ελληνικής γης. Προτιμήστε καλαμάρια φρέσκα ελληνικά και θα απολαύσετε ένα φαγητό, που σίγουρα θα θέλετε να το φτιάξετε  πολλές φορές.

Το κόστος:  Δεν μπορεί να υπολογιστεί διότι εξαρτάται από τα καλαμάρια και τι βάρος θα έχουν. Πάντως με βάσει τα 7-8 ευρώ το κιλό δεν είναι και ακριβό πολύ.

Υλικά για τέσσερις μερίδες:

4-5 Ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες ψιλά καρεδάκια
1/2 Κουταλάκι του γλυκού Σαφράν (κρόκο κοζάνης)
1/2 Κούπα ελαιόλαδο
8 καλαμάρια μεγάλα ολόκληρα και χωρίς κοψίματα γύρω - γύρω
1 Κρεμμύδι μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά καρεδάκια
1 ποπεριά πράσινη κομμένη σε μικρά καρεδάκια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά γεμάτη φρέσκο Βασιλικό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

1. Αφαιρούμε το κεφάλι από τα καλαμάρια.

2. Καθαρίζουμε το σώμα του καλαμαριού αφαιρώντας και το κοκαλάκι που έχει και τα πλένουμε καλά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

3. Αφαιρούμε τα πλοκάμια από το κεφάλι, τα κόβουμε ψιλά και τα πλένουμε. Τ' αφήνουμε και αυτά να στραγγίξουν.

4. Σε μπολ κόβουμε πολύ μικρά καρεδάκια τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα μυρωδικά και τα πλοκάμια από τα καλαμάρια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

5. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κομμένα υλικά απ΄το μπολ.

6. Ανακατεύουμε και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε το ρύζι.

7. Αφήνουμε να σοταρισθούν για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

8. Δοκιμάζουμε το αλάτι.

9. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια. Όχι πολύ γεμάτα γιατί θα σκάσουν.

10. Αφού τα γεμίσουμε τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα.

11. Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Εάν μας έχει περισσέψει γέμιση την ρίχνουμε ανάμεσα στα καλαμάρια. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε 1 ποτήρι νερό (δεν χρειάζεται πολύ).

12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Δοκιμάζετε μόλις το ρύζι βράσει είναι εντάξει, για να μην γίνουν σκληρά τα καλαμάρια.

Kαλή σας όρεξη!

Μία συνταγή του σεφ Σπύρου Γιαννιώτη

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software