Γιατί το κρασί φέρνει εντερικά προβλήματα;

Γιατί το κρασί φέρνει εντερικά προβλήματα;
Όταν πίνουμε κόκκινο κρασί μερικές φορές έχουμε εντερική δυσφορία; Τι το προκαλεί αυτό; Και υπάρχει τρόπος να το αποτρέψουμε, χωρίς να σταματήσουμε να πίνουμε;

Η εντερική δυσφορία που σχετίζεται με την κατανάλωση οινοπνεύματος είναι μια σπάνια αλλά πραγματική κατάσταση. Σε μια μελέτη του 2012 από τη Γερμανία παρατηρήθηκε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ήταν αλλεργικοί στο κόκκινο κρασί. Ωστόσο, η ίδια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κρασί ή το αλκοόλ μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα, μια μελέτη από την Ιρλανδία διαπίστωσε ότι το κόκκινο κρασί ήταν αποτελεσματικό έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.

Επιπλέον, το πανεπιστήμιο του Missouri διαπίστωσε ότι το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα χωρίς να βλάψει τα ευεργετικά, προβιοτικά βακτήρια.

Εάν έχετε όμως ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εντερική δυσφορία, να παρεμποδίσει την πέψη, επιβραδύνοντας την εντερική λειτουργία. Η κατανάλωση αλκοόλ επίσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων ενζύμων και χολικών οξέων που είναι αναγκαία για ένα υγιή μεταβολισμό. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο σας για να διαπιστώσετε αν αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημά σας.

Η αλλεργία είναι η άλλη πιθανή αιτία για εντερική δυσφορία από το αλκοόλ. Αν η εντερική δυσφορία είναι πιο έντονη όταν πίνουμε κόκκινο κρασί σε σύγκριση με λευκό, μπορεί οι τανίνες να είναι ο ένοχος. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα διασταυρούμενης αντίδρασης από τη γύρη δέντρων.

Οι φλούδες των σταφυλιών είναι πλούσιες σε LTP (φυτικές μεταφερόμενες πρωτεΐνες). Η γύρη δέντρων περιέχει επίσης LTP, και τα άτομα με αλλεργίες στη γύρη των δέντρων μπορεί να έχουν παρόμοια αντίδραση πίνοντας κόκκινο κρασί. Αυτό συμβαίνει γιατί στην οινοποίηση του κόκκινου κρασιού χρησιμοποιούνται περισσότερο οι φλούδες των σταφυλιών σε σχέση με την λευκή οινοποίηση.

Αν έχετε εντερική δυσφορία πίνοντας κρασί, μια επίσκεψη σε αλλεργιολόγο μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή απουσία μιας αλλεργίας στο κρασί.

Πηγή: krasiagr.com

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software