Γλυκό κουταλιού βερίκοκο: Μπελαλίδικο αλλά αξίζει!

Γλυκό κουταλιού βερίκοκο: Μπελαλίδικο αλλά αξίζει!

Τα βερίκοκα είναι ένα φρούτο με αμέτρητες χρήσεις στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Φρέσκα, αποξηραμένα, νωπά, μαγειρεμένα, λιωμένα, ολόκληρα, κομματιασμένα, όπως και να τα χρησιμοποιήσουμε νοστιμίζουν και στολίζουν ταυτόχρονα μ’ αυτό το υπέροχο χρώμα τους τα πιάτα μας και το τραπέζι μας.

Οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο παράγουν πολλά βερίκοκα -πρώτη σε παραγωγή είναι η Τουρκία ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κόσμο. Λέγανε πάντως παλιά πως τα καλύτερα βερίκοκα είναι της Συρίας. Στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα το ονομάζουν χρυσόμηλο, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος χρησιμοποιούν το όνομα ζαρδελιά.

Η φράση «τι εστί βερίκοκο» λεγόταν σαν απειλή σε κάποιον που κοκορεύεται ή που μας περιφρονεί: «Θα σου δείξω εγώ τι εστί βερίκοκο ή θα σε μάθω τι εστί βερίκοκο!» και έτσι την καταγράφει στο γύρισμα του 20ού αιώνα ο Νικόλαος Πολίτης στη συλλογή του και λέει ότι πιθανόν στην αρχή της φράσης να κρύβεται μύθος λησμονημένος.

Σήμερα, η σημασία ίσως έχει κάπως μετατοπιστεί, μια και ο Μπαμπινιώτης πλάι στην απειλή δίνει και τη σημασία της «επισήμανσης της ιδιαίτερης δυσκολίας ενός εγχειρήματος».

Το γλυκό βερίκοκο πρέπει να ομολογήσω πως έχει κάποιους… κινδύνους στην προετοιμασία του καθώς εύκολα μπορεί να λιώσει και να μετατραπεί σε μαρμελάδα!

Γι αυτό πρέπει να διαλέξετε φρούτα ώριμα μεν, αλλά καθόλου μαλακά. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιήσετε ασβέστη για να γίνει τραγανό και νόστιμο το γλυκό.

Τί θα χρειαστείτε:

– 1 με 1½ κιλό βερίκοκα (ζυγισμένα με τα κουκούτσια) είναι περίπου 20-25 βερίκοκα
– Ασβεστόνερο
– Χυμό από ένα λεμόνι
– 2 σωληνάκια βανίλιας
– Αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

– 1 κιλό ζάχαρη
– 2½ κούπες νερό (625 ml)
– Χυμό από ένα λεμόνι

Πώς θα το φτιάξετε:

Πλύνετέ τα καλά. Πάρτε ένα χοντρό καρφί ή παρόμοιο μεταλλικό αντικείμενο.

Κρατήστε το βερίκοκο σφιχτά στη χούφτα σας για μην ανοίξει και σπρώξτε το κουκούτσι ώστε να βγει από το σημείο που υπήρχε το κοτσάνι.

Φτιάξτε και το ασβεστόνερο ως εξής: Διαλύστε 2-3 κουταλιές σκόνη ασβέστη σε ένα λίτρο νερό και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε τα ξεκουκουτσιασμένα βερίκοκα ένα-ένα στο ασβεστόνερο και αφήστε τα να μείνουν 2-3 ώρες. Και περισσότερο να μείνουν δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί να τα ανακατεύετε πότε-πότε…

Βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα να βράσουν. Ανακατέψτε να λιώσει η ζάχαρη. Μετρήστε 5-7 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και κλείστε το μάτι. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει…

Τα βερίκοκα εν τω μεταξύ μετά την παραμονή τους στο ασβεστόνερο θα έχουν σκληρύνει. Ξεπλύνετέ τα πολύ καλά και καθαρίστε τα με κοφτερό μαχαίρι…

Βάλτε τα πλυμένα και καθαρισμένα βερίκοκα μας για μισή ώρα περίπου σε νερό με λεμόνι για να διατηρήσουν το χρυσαφένιο χρώμα τους και να μην οξειδωθούν. Μετά αδειάστε τα σε σουρωτήρι και αφήστε να στραγγίξουν εντελώς…

Βάλτε τα βερίκοκα μέσα στο κρύο σιρόπι και αφήστε να βράσουν για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός).

Αφαιρέστε όσον μπορείτε από τον αφρό που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια χωρίς να παίρνετε σιρόπι. Μετά το δεκάλεπτο κλείστε το μάτι και αφήστε να μείνει για 24 ώρες.

Μετά το 24ωρο αφαιρέστε τα βερίκοκα και ξαναβράστε το σιρόπι ώσπου να δέσει τελείως.

Αφού δέσει το σιρόπι προσθέστε τα βερίκοκα, τη βανίλια και το χυμό ενός λεμονιού αφήστε να πάρει μια βράση το σιρόπι μαζί με τα βερίκοκα και κλείστε το μάτι. Λίγο πριν το κατεβάσετε προσθέστε τα ασπρισμένα αμυγδαλάκια να πάρουν μια βράση μαζί με το γλυκό.

Γεμίστε με το ζεστό γλυκό αποστειρωμένα βάζα. Κλείστε τα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Για τη διαδικασία αποστείρωσης για τα βάζα, ρίξτε μια ματιά στο γλυκό βύσσινο…

Τα γλυκά κουταλιού διατηρούνται στο ντουλάπι μέχρι να ανοιχτεί το βάζο. Από εκεί και πέρα καλό είναι να το φυλάξετε στο ψυγείο.

Πηγή: ixomageiremata.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software