Ουγγαρέζικο γκούλας με χοιρινό και ρεβύθια από την Κρήτη

Ουγγαρέζικο γκούλας με χοιρινό και ρεβύθια από την Κρήτη

Η συνταγή Ουγγαρέζικο γκούλας με χοιρινό και ρεβύθια από την Κρήτη, της food writer Πάτρας Ζεϊμπέκη συνδυάζει το χοιρινό με τα ρεβύθια, που φτιάχνουν κυρίως στις ορεινές περιοχές της Κρήτης όπως τα Ανώγεια, τις μέρες τους πρόγαμου.

Υλικά

  • 600 gr χοιρινό μπουκιές κομμένο σε κύβους 2x2 cm
  • 350 gr ρεβύθια μαλακωμένα σε νερό με σόδα από βραδύς και μισοβρασμένα σε νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 1 πατζάρι, σε κύβους
  • 1-2 φύλλα σέλινο
  • 2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, ή 1 κουταλιά της σούπας. πάστα ντομάτας
  • 2 φρέσκα πράσινα πιπέρια
  • 2-3 μέτριες πατάτες, κομμένο σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη ουγγρική πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου τριμμένους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • μαύρο πιπέρι και αλάτι ανάλογα με το γούστο
  • νερό

Εκτέλεση

  • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και Τσιγαρίζετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε αυτό μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό καφετί χρώμα.
  • Ψεκάστε τα σωταρισμένα κρεμμύδια με σκόνη πάπρικα, ενώ τα ανακατεύοντας για να αποτρέψει την πάπρικα από την καύση. Μην το πολυκάψετε.
  • Προσθέστε τους κύβους του χοιρινού και σοτάρετε μέχρι να ασπρίσουν και να πάρει ένα κομμάτι από καφετί χρώμα και σβήνετε με το κρασί.
  • Το κρέας πιθανότατα θα αφήσει έξω το ζουμί του, αφήστε τα χοιρινό κρέας-κύβους να σιγοβράσει και προσθέτετε τα ρεβύθια σε αυτό, ενώ προσθέτοντας το τριμμένο ή θρυμματισμένο και ψιλοκομμένο σκόρδο (τριμμένο σκόρδο έχει ισχυρότερη γεύση), οι σπόροι του κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι, το φύλλο δάφνης , ρίχνουμε αρκετό για να καλύψει το περιεχόμενο του τηγανιού και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για λίγο νερό.
  • Όταν το κρέας είναι μισό-μαγειρεμένα (περίπου. Σε 1,5 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του χοιρινού κρέατος) προσθέτουμε τα καρότα σε κύβους, πατζάρι και τις πατάτες, το φύλλο σέλινο και λίγο περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται (λαχανικά έχουν την τάση να ζητούν περισσότερο αλάτι). Θα πρέπει μάλλον να προσθέσετε λίγο περισσότερο (2-3 φλιτζάνια) νερό πάρα πολύ.
  • Όταν τα λαχανικά και το κρέας και τα ρεβύθια είναι σχεδόν έτοιμα προσθέστε τους κύβους ντομάτας και τις φέτες πιπεριές.Αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για λίγα ακόμη λεπτά. Μπορείτε να αφαιρέσετε το καπάκι του τηγανιού, αν θέλετε η σούπα να πήξει.

Η συγγραφέας Πάτρα Ζεϊμπέκη, είναι γνωστή από τα βιβλία μαγειρικής με βάση την κρητική κουζίνα και τα κρητικά προϊόντα, τα οποία συχνά συνδυάζει με κουζίνες και υλικά άλλων χωρών. Πιστεύει ότι οι λαοί των άλλων χωρών εκτός Ελλάδος πρέπει να γνωρίσουν τα τοπικά μας προϊόντα μέσω της δικής τους διατροφικής κουλτούρας.

Το βιβλίο της Crete in China επιλέχθηκε από τον διεθνή οργανισμό Gourmand (τα Οσκαρ για τα βιβλία μαγειρικής) ως υποψήφιο για το Βραβείο twist and fusion για το 2019.

Η Πάτρα Ζεϊμπέκη έχει γράψει 10 βιβλία με συνταγές που κυκλοφορούν σε διάφορες γλώσσες, εκτός των Ελληνικών. Μεταξύ αυτών το Kritisima, με συνταγές με βάση την κρητική κουζίνα και τα κρητικά υλικά σε συνδυασμό με άλλες κουζίνες άλλων χωρών, το Ανθολόγιο του Χαλβά ένα βιβλίο με 153 διαφορετικές συνταγές παραδοσιακού χαλβά από όλο τον κόσμο στην Ελληνική γλώσσα, To 5 γλυκά 1 νησί, το Μπαρ Σαλάτας Κρητικών ζυμαρικών για επαγγελματίες, την Γιορτή του Κρητικού Γάμου για επαγγελματίες. Τα βιβλία της κυκλοφορούν μέσω Amazon. Επίσης τα Αγγλόφωνα βιβλία κυκλοφορούν και σε Kindle.

Μπορείτε να βρείτε τα βιβλία της στο www.gourmetfoodlovers.com

Powered by TUODY Software