Δασκαλόπουλος: Το τρίπτυχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης

Δασκαλόπουλος: Το τρίπτυχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του «tvxs», αφού χαρακτήρισε το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης ως το υπ' αριθμόν ένα θέμα για τη χωρα, σημείωσε πως πρέπει να πραγματωθεί βασισμένη σε τρεις αρχές: α) οικονομική ελευθερία β) κοινωνική δικαιοσύνη και γ) σύγχρονη παιδεία.

Σημείωσε ότι «τέσσερα χρόνια αρνούμαστε να συζητήσουμε επί της ουσίας» και «κυνηγάμε την ουρά μας».

«Βεβαίως έχουν γίνει πολλά και υπάρχει σημαντική πρόοδος», υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «ευοίωνα σημάδια που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός, όπως είπε, πως «ο πρωθυπουργός κατανόησε και έθεσε τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ανταποκρινόμενος στο σήμα κινδύνου που εκπέμψαμε» και κάλεσε να επιδείξει την ίδια στάση και η αντιπολίτευση που, όπως είπε, ήδη έχει εκφράσει «θετικές θέσεις».

Όπως επισήμανε, «η επιχειρηματικότητα δεν είναι πανάκεια για όλα, αλλά μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για να πάει ο τόπος μπροστά», σημειώνοντας παράλληλα πως «η αναπτυξιακή προσπάθεια επιβάλλει βέβαια να παίξει και το κράτος με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον δικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να βάζει απλούς κανόνες και να φροντίζει για την τήρησή τους από όλους».

Σε αυτό το σημείο, άσκησε κριτική για το «περίπλοκο, ασταθές και αναχρονιστικό φορολογικό καθεστώς», που όπως είπε «δεν αλλάζει παρά τις μύριες κυβερνητικές υποσχέσεις».

Επίσης έκανε λόγο για «αφόρητη πολυνομία που δημιουργεί την παρασιτική γραφειοκρατία και εκτρέφει εστίες διαφθοράς» και ζήτησε πολιτική σοφία, η οποία θα οδηγήσει στην κατάργηση άχρηστων νόμων.

Εξάλλου, σημείωσε πως «παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί με τεράστιο κοινωνικό κόστος, η δημοσιονομική σταθερότητα δεν έχει εξασφαλιστεί» και υπογράμμισε πως απαιτείται μια «επανάσταση που θα θέσει τις βάσεις για μια νέα, σύγχρονη, ανταγωνιστική δομή παραγωγής».
 
Τέλος, επισήμανε πως «θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι, για μια περίοδο, θα παραμείνουμε στο χαμηλότερο επίπεδο ζωής που μας επέβαλε η κρίση και η διαχείρισή της, και ότι θα καταναλώνουμε λιγότερα προκειμένου να επενδύσουμε περισσότερα».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software