Παραίτηση υφυπουργού μετά από αήθη επίθεση

Παραίτηση υφυπουργού μετά από αήθη επίθεση
Εκτός κυβέρνησης ετέθη ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Στύλιος, μετά την απειλιτική, ανοίκεια και θρασεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Λιάνας Κανέλλη, λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι "Θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη. Αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης".

Η φράση αυτή του κ. Στύλιου προκάλεσε σάλο και μείζον θέμα στην κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, λίγη ώρα μετά το επεισόδιο, ζήτησε την παραίτηση του κ. Στύλιου, η οποία υπεβλήθη μετά τη μετάβαση του αποπεμφθέντα υφυπουργού στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Δ. Σταμάτη.

"Ήταν ένας ατυχής λεκτικός διαξιφισμός, στον οποίο δόθηκε λάθος ερμηνεία. Υπέβαλα την παραίτησή μου. Συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και να προωθώ τα συμφέροντα της Άρτας", δήλωσε ο παραιτηθείς.

Είχε προηγηθεί δήλωση Στύλιου μπροστά στις κάμερες, σε μία προσπάθεια του βουλευτή Άρτας της ΝΔ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και αφού είχε κληθεί στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή:

"Οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λεκτικές υπερβολές. Προφανώς, δεν ήθελα να θίξω την κ. Κανέλλη και της ζητώ συγγνώμη. 'Ηταν λάθος η αναφορά στο όνομα του κ. Κασιδιάρη και στις συμπεριφορές του, τις οποίες καταδικάζω".

Νωρίτερα, τη συμπεριφορά Στύλιου είχε καταδικάσει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος, αφού δέχθηκε τη διαμαρτυρία της κ. Κανέλλη, πήγε στα γραφεία των δημοσιογράφων και -ζητώντας συγγνώμη στη βουλευτή του ΚΚΕ- χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη συμπεριφορά του υφυπουργού.

Η φράση Στύλιου προκάλεσε οργή στο Μαξίμου που έκανε λόγο για χυδαία και απαράδεκτη επίθεση.

"Ευτυχώς αυτή τη φορά η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο", δήλωσε η Λιάνα Κανέλλη, σχολιάζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στύλιος είχε αναλάβει τον υφυπουργικό θώκο τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Το επίμαχο απόσπασμα
Η δήλωση παραίτησηςΤο επεισόδιο

Η κόντρα πυροδοτήθηκε στο πλαίσιο της απάντησης του υφυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση της κ. Κανέλλη για τον υποσιτισμό των παιδιών.

Η απάντηση του κ. Στύλιου δεν ικανοποίησε την κ. Κανέλλη, η οποία είπε ότι οι αναφορές του υφυπουργού "μου θυμίζουν τη Μαρία Αντουανέτα και την ιστορία με το παντεσπάνι".

Ο υφυπουργός απάντησε ότι ο ίδιος έχει μεγαλώσει σε χωρίο και δεν δέχεται τέτοιες παρατηρήσεις.

Κατόπιν -και ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ φώναζε από τη θέση της στα έδρανα- είπε και την φράση περί Κασιδιάρη, που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, καθώς υπενθυμίζεται ότι η κ. Κανέλλη είχε δεχθεί επίθεση με χαστούκια από τον προφυλακιστέο χρυσαυγίτη βουλευτή σε εκπομπή στον ΑΝΤ1, γεγονός που είχε προκαλέσει πολιτικό σάλο.

Η κ. Κανέλλη σε έξαλλη κατάσταση απάντησε -μεταξύ άλλων- ότι "Κασιδιάρης ήσουν πάντα" και αποχώρησε από την αίθουσα μεταβαίνοντας στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, όπου προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Ο προεδρεύων της Ολομέλειας, Ιωάννης Δριβελέγκας, έκανε επίσης παρατηρήσεις προς τον κ. Στύλιο, μιλώντας -με υποτιμητική διάθεση- για απειρία του υφυπουργού και ψέγοντας τον για την επίμαχη φράση.

Ρεπορτάζ του Star

Ο επίμαχος διάλογος


http://admin.nooz.gr/Uploads/stulios5111401.jpgΚανέλλη: Μου ακουστήκατε σαν τη Μαρία Αντουανέτα. Σαν τον μύθο. Τα παιδιά πεινάνε. Δώστε τους ένα φρούτο την ημέρα. Δώστε τους παντεσπάνι. Εκτός και αν δεν ξέρετε τι θα πει πείνα, λιποθυμία από την πείνα. Δώστε στο παιδί ένα μανταρίνι, ένα πορτοκάλι, να μην έχει φάει ένα 24ωρο και θα σωθεί.

Στύλιος: Δεν με εκφράζουν τα μεγάλα λόγια, δεν με εκφράζουν οι υπερβολές. Έχω τελειώσει το δημοτικό σχολείο σε χωριό, στην Άρτα, σε ορεινό χωριό με τους συμμαθητές μου και δεν δέχομαι κυρία Κανέλλη να μου κάνετε μάθημα εσείς. Δεν έχετε μεγαλώσει εκεί που μεγάλωσα εγώ. Δεν είχατε τους ίδιους συμμαθητές. Λοιπόν και δεν ήμουν ευνοημένος. Σας αρέσει, σας εκφράζει η ένταση κυρία Κανέλλη. Κυρία Κανέλλη η ένταση όπου εσείς…

Κανέλλη: Αρνούμαι να ακούσω την απάντησή σας. Σας κόβω στις εξετάσεις. Που ήρθατε με το προσωπικό σας παράδειγμα να μιλήσετε για τα παιδιά που πεινάνε στην Ελλάδα…

Στύλιος: Κύριε πρόεδρε και κυρία Κανέλλη, τις εξετάσεις τις δίνουμε στον ελληνικό λαό. Τις εξετάσεις. Η κ. Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη! Αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης! Να το γνωρίζετε αυτό...

Κανέλλη: Παρακαλώ…

Στύλιος: Θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη. Δεν θα γίνω Κασιδιάρης όμως. Γιατί έχω περάσει τις εξετάσεις αριστεύοντας και διότι δίνω εξετάσεις στον αρτινό λαό και στον ελληνικό λαό κάθε ημέρα. Και δεν με ενδιαφέρει η δική σας η βαθμολογία η προσωπική. Με ενδιαφέρει η βαθμολογία του κόμματος και του φορέα τον οποίο εκπροσωπείτε αλλά η προσωπική σας δεν με απασχολεί. Εγώ μίλησα για προγράμματα...

Κανέλλη: Εγώ έκανα τον Κασιδιάρη, Κασιδιάρη ή ήταν από μόνος του; Σα δεν ντρέπεσαι! Σα δε ντρέπεσαι… Σα δεν ντρέπεσαι!

Στύλιος: Δεν σας ακολουθώ στην ένταση, στην υπερβολή, στην ένταση και στα μεγάλα λόγια.

Δριβελέγκας: Να ντρέπομαι εγώ; Εσείς που διακόπτετε και δεν περιμένετε την απάντηση. Ορίστε μας. Κι εσείς κύριε υπουργέ τι εκφράσεις είναι αυτές; Ήθελε να αποχωρήσει, ας αποχωρήσει.

Στύλιος: Μπορούσατε να κλείσετε το μικρόφωνο κύριε πρόεδρε.


Αντιδράσεις


"Αποτελεί τεράστια προσβολή για τη Δημοκρατία, στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται τη χρυσαυγίτικη βία", αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καταδικάζει την επίθεση.

Η ανακοίνωση αναφέρει: "Η επίθεση του υφυπουργού Παιδείας στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, δεν συνιστά μόνο μέγιστη χυδαιότητα. Αποτελεί τεράστια προσβολή για τη Δημοκρατία, στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται τη χρυσαυγίτικη βία. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι ανεκτές και καμία "συγνώμη" δεν μπορεί να τις ξεπλύνει".

Τη στάση Στύλιου καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη και σημειώνοντας ότι "η ανάρμοστη συμπεριφορά του υφυπουργού Παιδείας καθ΄ υπέρβαση κάθε μέτρου και δεοντολογίας, πλήττει κατάφορα το κύρος του Κοινοβουλίου".

Η  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ "καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά του υφυπουργού Παιδείας Γ. Στύλιου, ο οποίος από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Λιάνας Κανέλλη για τον υποσιτισμό των παιδιών, ζητώντας δωρεάν γεύματα στα σχολεία, κατέφυγε σε -πρωτοφανή για τα αστικά κοινοβουλευτικά ήθη- κακοήθη φραστική επίθεση στη βουλευτή του ΚΚΕ. Η απαράδεκτη αυτή στάση, που επιβραβεύει τις αθλιότητες της Χρυσής Αυγής, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, η οποία έχει ευθύνη να τοποθετηθεί δημόσια".

Η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για αήθη επίθεση που "εγείρει ζήτημα αντιμετώπισης των "χρυσαυγίτικων" πρακτικών, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Δυστυχώς ακροδεξιές αντιλήψεις φαίνεται να γοητεύουν και άλλους, εκτός της Χρυσής Αυγής".

"Η συμπαράστασή μας στη Λιάνα Κανέλλη απέναντι στους ζηλωτές του Κασιδιάρη είναι δεδομένη", διαμήνυσε το Ποτάμι.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: "Ευχαριστώ τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτή Άρτας κ. Γιώργο Στύλιο για τη συνεργασία. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι πολύ μεγάλο, έχει πολλή δουλειά και περιμένουμε τον νέο Υφυπουργό για να συνεργαστούμε μαζί του".


Σε δήλωση προχώρησε και ο Ηλίας Κασιδιάρης: "Όποιος τολμήσει να πει μια αυτονόητη αλήθεια για την αριστερά της Εκάλης, με τα πολλά λεφτά και το ύφος βαρύμαγκα, τον τρώει το μαύρο σκοτάδι. Δυστυχώς, η χώρα χάνεται, οι πολίτες πεθαίνουν από ανέχεια και το πολιτικό σύστημα ασχολείται με "Στύλιους" και "Κανέλλους", δηλαδή ασήμαντα πρόσωπα που φέρουν όμως ακέραια ευθύνη για την παρακμή της Ελλάδος".


Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software