Αναρμόδιος για τον Ρωμανό δηλώνει ο Αθανασίου

Αναρμόδιος για τον Ρωμανό δηλώνει ο Αθανασίου
Αναρμόδιος δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος βρίσκεται σε οριακό σημείο, μετά το διάβημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν "να γίνει σεβαστό το αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα στη μόρφωση".

"Σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και παραπέμπει το όλο ζήτημα στο υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ρωμανός παραμένει φρουρούμενος σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", καθώς βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι παρόλο που πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν του χορηγείται άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματά.

"Σύμφωνα με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

"Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων", προστίθεται.

Αναφέρεται ότι ο υπουργός "για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ' αυτούς, προτείνει, καταρχήν, να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ' αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου" και καταλήγει: "Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας".

ΣΥΡΙΖΑ


Νωρίτερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνη της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της ίδιας Επιτροπής και της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, πραγματοποίησαν διάβημα προς τον κ. Αθανασίου.

"Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση και επεσήμαναν ότι η κρισιμότητα της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τους συμβολισμούς των ημερών, με επικείμενη τη συμπλήρωση, στις 6 Δεκέμβρη, 6 ετών από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στα χέρια του φίλου του Νίκου Ρωμανού, ανήμερα της γιορτής του, δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να εθελοτυφλεί ή να κωλυσιεργεί" αναφέρει ανακοίνωση.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software