2015: Μία δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα

2015: Μία δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα
Του Λουκά Βελιδάκη

Το λυκόφως του 2014 βρήκε την Ελλάδα σε συνθήκες σκοτεινές- αγωνίας, αβεβαιότητας και οδύνης. Τη θετική ψυχολογία των εορτών σκίασε το ναυτικό δυστύχημα στην Αδριατική, ενώ οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επέτειναν την αγωνία των πολιτών για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Το 2015 βρίσκει τη χώρα σε προεκλογικούς ρυθμούς και ένα πρωτοφανές κλίμα πόλωσης.

Οι ελπίδες στις αρχές του 2014 για εισαγωγή της χώρας σε ενάρετο κύκλο πλεονασμάτων, έδωσαν θετικές προσδοκίες το πρώτο εξάμηνο. Η Ελλάδα βγήκε δειλά στις αγορές, ωστόσο ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς.

Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε στη χώρα ένας πολιτικός κύκλος που ωθούσε τα πάντα στα άκρα. Το πρόβλημα (επ)εμφανίστηκε με κρότο. Η συναίνεση και η συνεργασία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ήταν έννοιες ξένες.

Η κυβέρνηση αντέδρασε αρχικά με ανασχηματισμό, προσθέτοντας στο σχήμα εκπροσώπους της τηλεοπτικής λαϊκής δεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ζήτησε εκλογές και σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε μέχρι τέλους.

Τον Σεπτέμβριο παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μέτρων, που διαμόρφωσε την πεποίθηση -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- ότι η Ελλάδα μπορεί να να γυρίσει πίσω στο 2012, οπότε όλα τα σενάρια (κυρίως τα αρνητικά) ήταν ανοιχτά.

Το Μαξίμου, σε απάντηση, επέλεξε να επισπεύσει τις εξελίξεις και να πιέσει για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, προκειμένου να πολλαπλασιάσει τα εκλογικά επιχειρήματα στη φαρέτρα του.

Έθεσε μάλιστα θέμα απομάκρυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπέρ-προβάλλοντας τη βεβαιότητα για αυτόνομη έξοδο στις αγορές.

Οι εταίροι αντέδρασαν και αμέσως έγινε λόγος για προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία συνοδευόταν με σειρά όρων. Η Αθήνα υποχρεώθηκε να την κάνει δεκτή, έχοντας βιώσει τις επιθετικές διαθέσεις των αγορών- στα spreads και στο Χρηματιστήριο.

Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση με την τρόικα δεν έκλεισε ποτέ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούσαν όλο και περισσότερα και το οικονομικό επιτελείο -με εντολή Σαμαρά και Βενιζέλου- έπαιξε άμυνα τύπου κατενάτσιο. Συμφωνία δεν υπήρξε ποτέ.

Η κυβέρνηση, σε έναν τακτικό ελιγμό, επέλεξε να επισπεύσει τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής. 180 ψήφους δεν είχε και τις αναζήτησε μέσα σε ένα κλίμα τοξικό. Η διαρκής διολίσθηση έφτασε στον πάτο με την υπόθεση Χαϊκάλη.

Τελικώς επιβεβαιώθηκαν όλα τα σενάρια που θεωρούσαν βέβαιη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Μέσα στο χειμώνα. Έναν χειμώνα που για τη χώρα δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μακρύς και απερίγραπτα δύσκολος.

Το ναυτικό δυστύχημα του Norman Atlantic πρόσθεσε βαρίδια αγωνίας στους έλληνες πολίτες- για την απουσία της διοίκησης, για την αδυναμία διαχείρισης, για το έλλειμμα προοπτικής. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι Έλληνες εμφανίζονται ως ο πιο απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης.

Το 2014 άφησε βαριά κληρονομία στο 2015. Ο Ιανουάριος και οι εκλογές θα κρίνουν κατά μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας μας από εδώ και στο εξής. Πολλά είναι τα σενάρια, αλλά ας λείψουν οι προφητείες. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σαφές και οι πάντες (οφείλουν να) το γνωρίζουν.

Το 2015 μπαίνει με τις παραδοσιακές ευχές. Αλλά έφτασε η ώρα να τελειώσουν τα ευχολόγια. Να τελειώσουν οι στείρες διαμάχες, ο μεσσιανισμός, η απόλυτη βεβαιότητα για τις ικανότητες ενός και μόνου.

Οι έλληνες πολίτες υπέστησαν πολλές θυσίες για να κρατηθεί η χώρα όρθια. Αν συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος της αντιπαραγωγικής και τοξικής αντιπαράθεσης, η χώρα κλείνει μόνιμη θέση στο φαύλο κύκλο της κρίσης.

Οι πάντες βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους.

Καλή δύναμη σε όλους για το 2015...

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software