Νίκη ΣΥΡΙΖΑ στη "μητέρα των δημοσκοπήσεων"

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ στη "μητέρα των δημοσκοπήσεων"
Προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η "μητέρα των δημοσκοπήσεων" που δημοσίευσε η Καθημερινή της Κυριακής.

Πρόκειται για το μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν από 12 εταιρείες και ένα Πανεπιστήμιο το διάστημα 7 με 15 Ιανουαρίου.

Το ελληνικό poll of polls διαμορφώθηκε από τις τελευταίες έρευνες και είναι οι εξής: Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DATA RC, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Public Issue.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 34,7%
  • ΝΔ: 30,2%
  • Ποτάμι: 7%
  • Χρυσή Αυγή 6,2
  • ΚΚΕ: 5,6%
  • ΠΑΣΟΚ: 4,7%
  • ΑΝΕΛ: 3%
  • Κίνημα: 2,6%
  • Άλλο: 6%
http://s.kathimerini.gr/resources/2015-01/18s6dhmoskophseis-thumb-large.jpg

Ο ρόλος των ΑΝΕΛ και του Κινήματος


Ο πήχυς της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο υποχωρεί ο πήχυς από το 39% προς το 35%).

Αν λοιπόν τις επόμενες ημέρες η δημοσκοπική πρόβλεψη για τους ΑΝΕΛ αλλάξει επί τα χείρω για τον κ. Καμμένο και παράλληλα δεν προκύψει κάποια δυναμική στο κόμμα Παπανδρέου, τότε είναι πιθανόν να έχουμε δύο... μικρομέγαλα κόμματα εκτός Βουλής.

Με συνέπεια να προκύπτει ως πιθανό πια σενάριο τα λεγόμενα λοιπά κόμματα (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.) να αθροίσουν ακόμη και άνω του 10% και ο πήχυς της αυτοδυναμίας να υποχωρήσει περί το 36,5% ή και ακόμη χαμηλότερα (αν τα λοιπά αθροίσουν 12%, οι 151 έδρες διασφαλίζονται με 35,6%).

Οι δύο αυτοί αστάθμητοι παράγοντες (ΑΝΕΛ και Κίνημα) είναι που κάνουν τους δημοσκόπους να μιλούν για μία από τις πιο δύσκολα προβλέψιμες εκλογικές μάχες ως προς το αν θα μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Δεύτερες εκλογές;


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, στην εντελώς υποθετική περίπτωση που το poll of polls επιβεβαιωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 145 έδρες και θα χρειάζεται οπωσδήποτε τη συνδρομή των 8 βουλευτών των ΑΝΕΛ για να φτάσει σε μια οριακή αυτοδυναμία 153 εδρών.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ μείνουν εκτός Βουλής π.χ. με 2,9%;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει κατά 3 τις έδρες του, φτάνοντας στις 148 και θα χρειάζεται πλέον να συμπράξει είτε με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ είτε με το ΚΚΕ, που απορρίπτει κάθε περίπτωση συνεργασίας.

Αυτός είναι ο λόγος που ουδείς μπορεί να αποκλείσει το σενάριο των δεύτερων εκλογών.
Powered by TUODY Software