Σε κλοιό καύσωνα - Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

Σε κλοιό καύσωνα - Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

Ένα πολύ ζεστό τριήμερο απ’ την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή πρόκειται να υποστούν οι πολίτες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία αναμένεται να κορυφωθεί φτάνοντας στους 39-40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 βαθμούς.

Σωστή ενημέρωση και προφύλαξη συνιστούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ειδικοί, καθώς τα φαινόμενα έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, οι θερμοκρασίες δεν θα είναι παντού οι ίδιες, αφού υπάρχει αισθητή κλιματική διαφορά τόσο στις ορεινές όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αισθητές διακυμάνσεις θα παρατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας κατά τις πρωινές, αλλά και τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Στο Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη αφού η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 35-37 βαθμούς Κελσίου.

Σε σχέση με την ένταση του φαινομένου, ο κ. Λάλος τη χαρακτήρισε ως φυσιολογική για την εποχή, υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα ο Ιούλιος είναι πάντοτε ο θερμότερος μήνας, ενώ παρατηρεί πάντως μία διαφορά σε σχέση με τον περυσινό (ο οποίος ήταν λίγο ψυχρότερος), αποδίδοντάς την στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι υπερήλικες και όσοι παίρνουν φάρμακα συνιστά απ’ την πλευρά της η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, καθώς, όπως λέει, οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί των οργανισμών τους αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να αντεπεξέλθουν στις έντονες κλιματολογικές μεταβολές.

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη, παίζει η πολύ καλή ενημέρωση του πληθυσμού σε σχέση με το πώς μπορεί να υπάρξει σωστή προφύλαξη αλλά και προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές, καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται είναι μακρότερης διάρκειας από το φυσιολογικό.

Το γεγονός αυτό επιδρά άμεσα και έμμεσα στη δημόσια υγεία, όπως λέει, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ποιότητας του αέρα, έντασης και ποιότητας της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και επάρκειας των υδατικών πόρων.

Η τακτική ενυδάτωση του οργανισμού, η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και αθλητικής άσκησης, η αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, αλλά και η επικοινωνία με τον ιατρό τους σε περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητα σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη.

Απ’ την Παρασκευή, πάντως, αναμένεται μεταβολή της θερμοκρασίας με αισθητή πτώση του υδραργύρου, ενώ αναμένεται να φυσήξουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, προοπτική βέβαια που θα θέσει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και τους πολίτες, σε επιφυλακή για την περίπτωση πυρκαγιών.

Υπέρβαση των ορίων του όζοντος

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι σήμερα 27/07/2015 σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης σε πέντε σταθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 18:00 σημειώθηκε Ωριαία Τιμή Ο3 228 μg/m3 στο Σταθμό Μέτρησης Θρακομακεδόνων.

Παρατηρείται ήδη αποκλιμάκωση από την υψηλή τιμή, άνω του ορίου συναγερμού, που είχε σημειωθεί νωρίτερα στον ίδιο σταθμό. Σε ακόμη τέσσερις σταθμούς μέτρησης (Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Σμύρνης) παρατηρείται ήδη αποκλιμάκωση των τιμών του όζοντος κάτω από όριο ενημέρωσης.

Αναμένεται σταδιακή περαιτέρω μείωση των τιμών όζοντος αργότερα το απόγευμα.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: 

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. 

Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα». 

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα

Την προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών για τον επερχόμενο καύσωνα εφιστά με εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και αναφέρει λεπτομερώς τις επιπτώσεις από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών, στον πληθυσμό.

Όπως αναφέρει, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο στις πόλεις και γι αυτό οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα τα οποία περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο είναι :

α) Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).

β) Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

γ) Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

δ) Συχνά μπάνια και ντους.

ε)Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

ζ) Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

η) Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

θ) Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.

Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

«'Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν και αυτοί στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

"Ανάσες δροσιάς" στη Θεσσαλονίκη  

"Ανάσες δροσιάς" στους πολίτες ενόψει καύσωνα προσφέρουν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και δήμοι της Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό σε διάφορες περιοχές της πόλης, με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Αναλυτικότερα, στη διάθεση των πολιτών τίθενται από αύριο δύο κλιματιζόμενοι χώροι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (διοικητήριο), στο πλαίσιο της λήψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Με απόφαση της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, οι δύο χώροι (αίθουσες συσκέψεων), που βρίσκονται στον δεύτερο όροφο του κτηρίου, θα λειτουργούν από αύριο Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου, από τις 8 το πρωί ως και τις 7 το απόγευμα.

Παράλληλα, ανοιχτοί θα παραμείνουν οι κλιματιζόμενοι χώροι σε Κέντρα Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η)του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες υφιστάμενες δομές.

Οι χώροι στους οποίους θα παρέχεται προσωρινή φιλοξενία, από αύριο έως και την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00, είναι οι εξής: το πρώτο παράρτημα ΚΑΠΗ (Ερμού 18Α, είσοδος εντός στοάς, τηλ. 2310516614), καθώς και το τρίτο (Χαρ. Μούσκου 9, ισόγειο, τηλ. 2310213836), το τέταρτο (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο, τηλ. 2310212002) και το έκτο (Στεφάνου Νούκα10, ισόγειο,τηλ.2310314424).

Οι συγκεκριμένοι χώροι θα λειτουργούν παράλληλα με τις δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθόλη τη διάρκεια του έτους και οι οποίες είναι: το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811) από τις 17.00 έως την επομένη ημέρα στις 11.00 και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938), από τις 10.00 έως τις 20.00.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή Νεάπολης- Συκεών αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί -από σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή 3 Αυγούστου- δημοτικοί κλιματιζόμενοι χώροι, στους οποίους μπορεί να αναζητήσει λίγη δροσιά κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης. Ελεύθερη θα είναι επίσης και η χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στις Συκιές (Λεχόβου 7).

Ειδικότερα, ανοιχτά θα παραμείνουν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τα εννέα ΚΑΠΗ του δήμου, όπως και οι αίθουσες συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα:

-Στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, το Α΄ΚΑΠΗ (Καυκάσου 66), το Β΄ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά και Μπουστακλή), το Γ΄ ΚΑΠΗ (Μεσολογγίου 54 & Περγάμου 2) και το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (πρώην αίθουσα συνεδριάσεων δ.σ., αυλόγυρος δημαρχείου, Στρ.Στ. Σαράφη 1),

-Στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης, το Α΄ ΚΑΠΗ (Κουντουριώτη 29), το Β΄ΚΑΠΗ (Δ. Κομνηνού 3 & Λαγκαδά) και η αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα, Ελ. Βενιζέλου 125),

-Στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου, το Α΄ ΚΑΠΗ Κων/νου Κανάρη 8), το Β΄ΚΑΠΗ (Καλής Ελπίδος 54), το Γ΄ ΚΑΠΗ (Λεωφόρος Όχι 2),

-Στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων το ΚΑΠΗ στο πρώην δημαρχείο (Ειρήνης 19) και η αίθουσα συσκέψεων.

Όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και χρειάζονται επιμέρους φροντίδα, μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής στο τηλέφωνο: 2313.313135.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software