Τους κάλεσαν για βραβείο, απηύθυναν "κατηγορώ"

Τους κάλεσαν για βραβείο, απηύθυναν "κατηγορώ"
Γροθιά στο στομάχι τα στοιχεία για την επιδείνωση της κατάστασης της Υγείας στην Ελλάδα λόγω των μνημονιακών πολιτικών, τα οποία έδωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ο γιατρός Γιώργος Βήχας, από το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού.

Τόσο ο κ. Βήχας όσο και ο "Άλλος Άνθρωπος" (κοινωνική κουζίνα) αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο του "Ευρωπαίου Πολίτη για το 2015", ωστόσο πήγαν στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά για να διαμαρτυρηθούν και όχι για να ευχαριστήσουν.

Ο κ. Βήχας έδωσε τρία στοιχεία χαρακτηριστικά της επιδείνωσης.

Δήλωσε πως για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση σε τρεις δείκτες που αφορούν την θνησιμότητα νεογνών και παιδιών στη χώρα μας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, όπως ανέφερε, ο δείκτης γεννήσεων - θανάτων έγινε για πρώτη φορά αρνητικός (με περισσότερους θανάτους) από το 1931, πάλι με μόνη εξαίρεση την περίοδο της Κατοχής.

Τέλος ανέφερε πως - αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις αυτοκτονίες - από δικές τους μελέτες έχουν βρει πως το 60% των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν, είχαν μείνει άνεργοι.

"Περιθάλψαμε 300 ανασφάλιστους καρκινοπαθείς, οι περισσότεροι είχαν μείνει ως πέντε μήνες χωρίς θεραπεία και στο 100% η κατάστασή τους είχε επιδεινωθεί, ενώ μερικοί πέθαναν. Μεταξύ των νεκρών ήταν και τρεις γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού, ο οποίος στην εκδήλωσή του είχε κριθεί θεραπεύσιμος", σημείωσε.

Επίσης ανέφερε το παράδειγμα ενός παιδιού που ήρθε στο Ιατρείο με πυρετό και που τελικά ήταν υποσιτισμένο. "Το καταλάβαμε όταν άρπαξε με τα χέρια του τη σύριγγα με το αντιπυρετικό σαν να ήταν μπιμπερό με γάλα. Οι γονείς του είχαν έναν κατάστημα που έκλεισε και αναγκάζονταν να του δίνουν μισή δόση σκόνη γάλα" τόνισε.

Ο κ. Βήχας έκανε έκκληση να μείνει ο τομέας της Υγείας εκτός των περικοπών και - αντίθετα - να ενισχυθεί γιατί η κρίση μεγαλώνει τις ανάγκες.
 
Δείτε βίντεο στη σελίδα του κ. Βήχα στο Facebook

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software