Νομοθετικές παρεμβάσεις για τα φαρμακεία

Νομοθετικές παρεμβάσεις για τα φαρμακεία

Παρότι φαίνεται να οδηγείται στα άκρα η κόντρα υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών, με αφορμή την υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δεν δείχνουν να επιμένουν σε νέο κλείσιμο των φαρμακείων και προσανατολίζονται σε άλλους τρόπους αγώνα, την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βελτιώσει με νέες παρεμβάσεις αυτή την υπουργική απόφαση.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «ελεγχόμενη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και όχι πλήρη».

Μάλιστα δικαιολόγησε την άποψη αυτή λέγοντας ότι επειδή διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων ανά περιοχή, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για νέα φαρμακεία καθώς ήδη υπάρχει υπερπληθώρα.

Ο κ. Ξανθός, αφού διευκρίνισε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει αρνητικά τα ήδη υπάρχοντα φαρμακεία, τόνισε ότι η υπερπληθώρα φαρμακείων και τα πληθυσμιακά κριτήρια που τηρούνται δεν θα επιτρέψουν την επέλαση νέων "παικτών" στο χώρο της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι ήδη τα φαρμακεία που υπάρχουν ανά κάτοικο είναι πολλά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος σχολιάζοντας τις θέσεις του υπουργού Υγείας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Τα ψελλίσματα του υπουργού δεν έπεισαν κανέναν και κυρίως τους φαρμακοποιούς. Τις διαπραγματεύσεις έπρεπε να τις κάνει πριν την υπουργική απόφαση και όχι τώρα που την εξέδωσε. Μπορεί να έχει ως συνομιλητές του, πλέον, αυτούς που φωτογραφικά ευνοεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση».

Πάντως, ο Α. Ξανθός εξήγησε ότι θα προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για να ελέγξει τα κενά που υπάρχουν στα θέματα λειτουργίας των φαρμακείων ως εταιρειών, ώστε να μην παίρνουν, για παράδειγμα, άδεια ιδιοκτησίας οι off shore εταιρείες.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι για τις παρεμβάσεις αυτές θα ζητήσει και τη βοήθεια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, επί της ουσίας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα να παίρνει άδεια για λειτουργία φαρμακείου οποιοσδήποτε μπορεί να ιδρύσει μια ΕΠΕ, χωρίς απαραίτητα να είναι φαρμακοποιός, καθώς θα μπορεί να είναι γιατρός, φαρμακευτική εταιρεία ή φαρμακαποθήκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών, αν και μπορεί να υπάρξει πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις, φαίνεται ότι δεν θα "περάσει", καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν αντέχουν λόγω της οικονομικής συγκυρίας να ξανακλείσουν τα φαρμακεία.
Powered by TUODY Software