Λέσβος: Αστυνομική βία κατά ασυνόδευτων παιδιών

Λέσβος: Αστυνομική βία κατά ασυνόδευτων παιδιών
Περιστατικό αστυνομικής βίας σε ασυνόδευτους ανήλικους που κρατούνται στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί του Κόσμου».

Όπως περιγράφουν, το απόγευμα της 24ης Ιουνίου προσήλθαν στο ιατρείο του hotspot δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά πακιστανικής καταγωγής, συνοδευόμενα από τον διοικητή του κέντρου.

Τα παιδιά εξετάστηκαν από τη γιατρό και τη ψυχολόγο της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους και τις σχετικές αναφορές της γιατρού και της ψυχολόγου προκύπτει ότι κατόπιν διαπληκτισμού μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας και εκείνος γρονθοκόπησε έναν από τους ανήλικους και εκτόξευσε απειλές κατά των άλλων ανηλίκων που κρατούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Εκείνοι αντέδρασαν, με αποτέλεσμα δώδεκα από αυτούς να μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, κατά την κράτησή τους εκεί, οι ανήλικοι περιέγραψαν ότι εξαναγκάστηκαν να κάθονται την περισσότερη ώρα σε στάση «καρέκλας», χαμηλά προς το έδαφος με τα γόνατά τους να μην ακουμπούν σε αυτό και όποιος παρέκκλινε της στάσης αυτής τον χτυπούσαν στα πλευρά.

Κατά την κλινική εξέτασή τους από τη γιατρό των «Γιατρών του Κόσμου» διαπιστώθηκε ότι οι ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και σωματικής και ψυχολογικής κατάπτωσης. Κάποιοι από αυτούς έφεραν εκδορές στους καρπούς από τις χειροπέδες, ενώ άλλοι σε άλλα σημεία του σώματος.

Κάποιοι ανέφεραν πόνους στο κεφάλι λόγω χτυπημάτων, ενώ ένας παρουσίαζε ρινορραγία. Η γιατρός παρέπεμψε τους ανήλικους στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης για περαιτέρω εκτίμησή τους από τους εκεί ειδικούς.

Κατόπιν της εξέτασης οι «Γιατροί του Κόσμου» αναφέρουν ότι απέστειλαν σχετική επιστολή γνωστοποιώντας το περιστατικό σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τις ανεξάρτητες αρχές, ζητώντας παράλληλα την άμεση διερεύνηση του περιστατικού.

Powered by TUODY Software