Υπουργείο Υγείας: 6.000 οι προσλήψεις στο ΕΣΥ

Υπουργείο Υγείας: 6.000 οι προσλήψεις στο ΕΣΥ
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν άνθρωπο και κανέναν πολίτη αυτής της χώρας που έχει ανάγκη από φάρμακα ακάλυπτο και θα διασφαλίσουμε με νύχια και με δόντια τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν αξιοπρεπή φροντίδα σε όλο τον κόσμο, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, πρόσφυγες και μετανάστες», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επερώτηση της ΔΗ.ΣΥ.. για «την κατάρρευση του συστήματος Υγείας».

Διαψεύδοντας τα στοιχεία που καταγράφει η επερώτηση ότι 150 εκ., δεν απορροφήθηκαν από τα νοσοκομεία και επέστρεψαν στην ΤτΕ, αφού η εκταμίευσή τους έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος 2015, είπε ότι «τα χρήματα απορροφήθηκαν, έτσι κρατήθηκαν όρθια τα νοσοκομεία, διασφαλίστηκε ο εφοδιασμός τους με φάρμακα και υγειονομικό υλικό μέχρι το τέλος του χρόνου και αναγκαστήκαμε να δώσουμε και μια συμπληρωτική επιχορήγηση τον Δεκέμβρη, για να μπορέσει να βγει το σύστημα υγείας όρθιο».

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει φροντίδα τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη και προανήγγειλε διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα, αφού ο κλειστός προϋπολογισμός και η επαναφορά των ΦΥΚ στα νοσοκομεία ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ξανθός στο θέμα των προσλήψεων, αμφισβητώντας και πάλι τα όσα ανέφερε η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Ανέφερε ότι το 2015, λοιπόν, που ήταν η δύσκολη χρονιά, 187 διασώστες του ΕΚΑΒ, 480 επικουρικοί γιατροί - ενώ τώρα είναι πάνω από 1.200 - παρατάθηκε η σύμβαση 1.100 γιατρών και υπόλοιπου επικουρικού προσωπικού που υπηρετούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 και παρατείνονται επίσης, κατά τέσσερα εξάμηνα, οι συμβάσεις των ειδικευομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Για το 2016, διορίστηκαν 588 εργαζόμενοι και αυτές τις μέρες, ολοκληρώνεται ο διορισμός των πρώτων, από το 2010, μόνιμων εργαζομένων. Όπως ενημέρωσε, αρχίζει η διαδικασία της κρίσης στα Συμβούλια Επιλογής των πρώτων 760 γιατρών, ενώ έχουν διοριστεί πάνω από 50 γιατροί και πάνω από 200 νοσηλευτές στις ΜΕΘ.

Ακόμη, ο κ. Ξανθός είπε ότι ξεπάγωσαν οι διαδικασίες των προκηρύξεων του 2008, του 2009, του 2010 και ήδη έχουν διοριστεί πάνω από 200 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, των οποίων η πρόσληψη εκκρεμούσε μία εξαετία.

Παραδίδοντας ο υπουργός Υγείας το πλάνο των νέων προσλήψεων, ανέφερε ότι εκτός, από την προκήρυξη, που ολοκληρώνεται τώρα, και των 760 γιατρών που έχουν προκηρυχθεί, ακολουθούν 1.536 προσλήψεις γιατρών, που έχει πάει στο ΑΣΕΠ και αυτές τις ημέρες πρόκειται να προχωρήσει.

Ακολουθούν άλλες 1200 προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχουν πάρει Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης 1200 επικουρικοί γιατροί διορίστηκαν ήδη και 137 άτομα ενίσχυσαν τις δημόσιες δομές επτά νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι μαζί με την ολοκλήρωση των 500 θέσεων για τις ΜΕΘ, το σύνολο των προσλήψεων φθάνει τα 6.000 άτομα ενώ σύμφωνα με την δέσμευση του πρωθυπουργού, 50 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν από τους καναλάρχες, θα διοχετευθούν σε ένα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 12μηνης διάρκειας μέσω του ΟΑΕΔ με 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών και υπόλοιπου προσωπικού, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Θα είναι μία τεράστια ένεση ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα υγείας, που θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε με σχετική άνεση τις μόνιμες προσλήψεις στη διάρκεια της χρονιάς», κατέληξε ο κ. Ξανθός. 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software