Γαβράς σε Μέρκελ: Βγάλτε τους Έλληνες από τη φυλακή

Γαβράς σε Μέρκελ: Βγάλτε τους Έλληνες από τη φυλακή
Έκκληση στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να τερματιστεί η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα, έκανε ο κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Το Φεστιβάλ "άνοιξε" την Τετάρτη με την προβολή της ταινίας του, "Αμήν", η οποία πραγματεύεται τον σκοτεινό ρόλο που έπαιξε το Βατικανό στο Ολοκαύτωμα και στη ναζιστική θηριωδία και την φυγάδευση των εγκληματιών πολέμου σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Μιλώντας στο κοινό, ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε στις εμπειρίες του στον κινηματογράφο, λέγοντας ότι συνήθως γυρίζει ταινίες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με τους οποίους συνεργάζεται θαυμάσια και επί ίσοις όροις. 

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του έκανε μια έκκληση στη γερμανίδα καγκελάριο: «Ως Έλληνας θέλω να πω στην κ. Μέρκελ: βγάλτε τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται». 

Παρόντες στην προβολή της ταινίας, ήταν τόσο ο πρωταγωνιστής της Ούλριχ Τούκουρ ο οποίος συμμετείχε σε τρεις ταινίες του Γαβρά όσο και ο υπερήλικας συγγραφέας Ρολφ Χόχουτ που έγραψε το μυθιστόρημα πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία. 

Στην επίσημη τελετή συμμετείχε σειρά προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης και της πολιτικής: η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία στο πλαίσιο του Hellas Filmbox πραγματοποιεί Workshop για το Αρχαίο Δράμα, ο γερμανός υφυπουργός Παιδείας Τόμας Ράχελ, ο πρώην δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβερειτ, ο έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης και πολλοί άλλοι.

Πηγή: DW
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software