Μπλόκα αγροτών σε όλη τη Μακεδονία

Μπλόκα αγροτών σε όλη τη Μακεδονία
Επί ποδός "πολέμου" οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα με τα παραδοσιακά μπλόκα σε Πράσινα Φανάρια, Εύζωνες, Τέμπη κ.α. κομβικά σημεία να στήνονται ξανά.

Στις 15.00 ξεκινούν από τα σημεία, όπου συγκεντρώνονταν τις προηγούμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, και όπως αποφασίστηκε νωρίς το πρωί σε σύσκεψή τους, θα κατευθυνθούν στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία").

Η σημερινή ημέρα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την παράταξη των μηχανημάτων τους στο σημείο.

«Αύριο όμως, απο τις 11 το πρωί θα προχωρήσουμε σε καθολικό αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα, μέχρι να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφων απο τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως διευκρίνισε, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Χαλκιδικής και από τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο σημείο περί τις 17.00 και αύριο το πρωί, στο μπλόκο «πράσινα φανάρια», θα ενσωματωθούν συνάδελφοί τους από τη Γαλάτιστα.
 
Μετά τις 12 αναμένεται να στηθεί το αγροτικό μπλόκο στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Επίσης, εντός της ημέρας, αναμένεται οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, να στήσουν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Μετά τις 12 το μεσημέρι, στήνεται και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα στην περιοχή, ωστόσο «δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο σήμερα».

Σε επανασχεδιασμό, εξάλλου, των δράσεών τους προχώρησαν το Σαββατοκύριακο αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι από τις 25/1 έχουν εγκατασταθεί στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών.

«Έχουμε κι άλλα σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε σήμερα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον Προμαχώνα».

Υπενθυμίζεται ότι οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας -Ελλάδας.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να περάσουν μέρες κι εβδομάδες, εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Σε πολύωρο αποκλεισμό (14.00-20.30) της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων
(και στα δύο ρεύματα) προχώρησαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του νομού Κιλκίς.

«Περιμένουμε σήμερα και αύριο να ενισχυθεί το μπλόκο, με συναδέλφους μας απο τις γύρω περιοχές» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Διευκρίνισε: «Νεότερα για τη δράση μας αναμένονται στο χρονικό διάστημα 13.00-14.00, οπότε και αναμένονται επιπλέον δυνάμεις. Ό,τι κάνουμε, θα γίνει μετά απο γενική συνέλευση όλων μας».

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή κινητοποίηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι διαμαρτυρόμενοι εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν τον κόμβο της Ειδομένης και να παρατάξουν εκεί τα τρακτέρ τους.

Ο κ. Καρυπίδης επανέλαβε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης χθες, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων παρέμενε ανοικτή και το τελωνείο Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, λειτουργούσε κανονικά.

Υπογραμμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται από το Σάββατο με τα τρακτέρ τους 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης.

Λίγο μετά τις 10.30 θα ξεκινήσουν για τους Ευζώνους από τη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους. Το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων αναμένεται να ενισχυθεί από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από το Αίγιο, την λεξάνδρεια και το Κιλκίς.

Αγρότες από τη Χαλάστρα βρίσκονται στα διόδια των Μαλγάρων, σε μπλόκο το οποίο στήθηκε προχθές, Σάββατο. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να κατευθυνθούν στους Ευζώνους.

Μπλόκα σε Μάλγαρα, Τρίγλια, Κατερίνη - Συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Το μπλόκο των αγροτών νομού Χαλκιδικής στήθηκε χθες, Κυριακή, το μεσημέρι στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, όπως επισήμανε μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας. Απαντώντας σε ερώτησή μας είπε ότι σήμερα το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει κάποια κινητοποίηση, ωστόσο, όπως διευκρίνισε «η γενική συνέλευση θα αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι».

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στήθηκε το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση. Στο μεταξύ, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκ των επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας «στις 13.30 κανονίσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα βρίσκεται στη μονάδα μυδοκαλλιέργειας, στο Δέλτα Αξιού».

Το βράδυ του Σαββάτου στήθηκε μπλόκο και από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κατερίνης στην αερογέφυρα. Σήμερα θα προκύψουν τα μέλη της συντονιστικής τους και θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και συνενόηση με τους συναδέλφους τους στη Κεντρική Μακεδονία για να καθορίσουν το πλάνο της δράσης τους.

Μετά τις 12.00, ίσως αφιχθούν σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, είπε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και Άσσηρο και πρόσθεσε: «Αναμένουμε και σήμερα τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης στον Λαγκαδά».

Ήδη συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και πιθανόν αύριο και αφού προηγηθεί συνέλευση, οι δυνάμεις των τρακτέρ να κατευθυνθούν κομβόϊ στο τελωνείο των Ευζώνων, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.

Από την πλευρά τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το «μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), μπήκαν στον... χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων απο χθές το βράδυ. Σε συνέλευσή τους αποφάσισαν να κατεβάσουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε νέα τους συνάντηση εντός της εβδομάδας, θα καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση. Στη δράση αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, συνάδερφοί του από την ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως Επανομή, Βασιλικά και Γαλάτιστα.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένως ξεκαθάρισαν και αυτό που σχεδιάζουν -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών (Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης)- είναι συλλαλητήριο στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia», στις 2/2, ημερομηνία κατά την οποία και ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν. Πάντως, σημειώνουν ότι παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων.
Powered by TUODY Software