Υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας - Εκτεταμένες ζημιές

Υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας - Εκτεταμένες ζημιές
Έναν νεκρό και μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τη χώρα και υποχωρεί από σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Οι σοβαρότερες ζημιές προκλήθηκαν στη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική, στη Λήμνο και στη δυτική Πελοπόννησο και σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής.

Η σφοδρή κακοκαιρία, που έπληξε τα παράλια του νομού Λάρισας, μπορεί να έλαβε τέλος, όμως δημιούργησε πολλά προβλήματα αλλά και μεγάλες καταστροφές, κυρίως στην αγροτική οδοποιία της περιοχής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας σημείωσε πως από τις βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα "η αγροτική οδοποιία διαλύθηκε τελείως και θα πρέπει να κατασκευαστεί από την αρχή".

Τόνισε δε, ότι κλιμάκια του δήμου επιχειρούν και σήμερα για την αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους και ρέματα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η καταγραφή του συνόλου των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία.

Πτώση βράχων σε πάρκινγκ ξενοδοχείου

Πτώση βράχων σημειώθηκε τα ξημερώματα, σε πάρκινγκ ξενοδοχείου, στο χωριό Αμπελάκια του δήμου Τεμπών, προκαλώντας υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Από το περιστατικό δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις τις Πυροσβεστικής, οχήματα της Αστυνομίας και κλιμάκιο του Δήμου Τεμπών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, μέχρι και λίγη ώρα πριν βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση από συνεργεία για την μετακίνηση των βράχων από το πάρκινγκ, ενώ ο Δήμος "καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα".

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον δήμαρχο, στο σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση, το έδαφος είναι σαθρό γι' αυτό υπάρχουν και καθιζήσεις. 
 


Ζημιές στη Χαλκιδική

Να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την καταστροφή από την κακοκαιρία που έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα αλλά τη Σιθωνία πιο συγκεκριμένα είναι αποφασισμένοι οι επιχειρηματίες στη Χαλκιδική, σύμφωνα με το Thessnews.gr.

Με τις μεγαλύτερες ζημιές να διαπιστώνονται στην Τορώνη και σε μικρότερο μέγεθος στο Πόρτο Κουφό, οι ζημιές από τις πλημμύρες αποκαθίστανται, με στόχο από αύριο κιόλας να επέλθει πλήρης κανονικότητα και να συνεχιστεί η τουριστική σεζόν που αρχίζει πλέον να μπαίνει στο αποκορύφωμα της.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στη Σιθωνία και συγκεκριμένα στις περιοχές Νικήτη, Μαρμαράς, Τορώνη, Πόρτο Κουφό, έγιναν 60 κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ πραγματοποίησε 50 αντλήσεις, εννέα μεταφορές ατόμων, από σπίτια και αυτοκίνητα σε ασφαλή σημεία. 

Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 35 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο «η σημερινή μέρα είναι καλή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί που αναχώρησαν επρόκειτο να αναχωρήσουν εντός του επόμενου διημέρου και επέσπευσαν την αναχώρηση τους λίγο νωρίτερα λόγω της κακοκαιρίας».

Όπως τονίζει ο κ. Τάσιος , το περιστατικό είναι πρωτοφανές για τα καιρικά δεδομένα της περιοχής, ωστόσο θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση το θέμα των υποδομών, αφού τόσο η Σιθωνία, όσο και ολόκληρη η Χαλκιδική δέχεται πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες που αριθμός ήταν σαφως μικρότερος.

 


Προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ηλείας

Επίσης, εκατοντάδες κεραυνοί έπεσαν στη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Μάλιστα από την έναρξη της κακοκαιρίας σε δύο περιπτώσεις προκλήθηκαν πυρκαγιές λόγω κεραυνών στα Διάσελλα και στο Γρύλλο όπου επενέβησαν Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία.

Στις ορεινές περιοχές του δήμου τα προβλήματα ήταν περιορισμένης έκτασης, όμως σε περιοχές όπως η Κρέστενα, τα Μακρίσια, το Σαμικό και οι Ράχες, έμειναν για ώρες στο σκοτάδι λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης από τους κεραυνούς. 

Πέρα από την αναστάτωση που επέφερε στη ζωή των κατοίκων, προβλήματα υπήρξαν και στη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. 

Η κακοκαιρία δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Αρκετά περιστατικά με πτώσεις δέντρων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές, μετά το πέρασμα του κύριου μετώπου της καταιγίδας. 

Η Πολιτική Προστασία του δήμου έσπευσε να επέμβει όπου απαιτείτο την ώρα της καταιγίδας, ενώ νωρίτερα μέσα στη μέρα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός σε φρεάτια και άλλα σημεία της πόλης.  

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Thessnews.gr, Ilialive.grΔιαβάστε επίσης:

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software